Brzo će vam pomoći

Najbolje namirnice za mamurluk - jedna je obavezna za doručak

Autor Nataša Petrović

Ako ste sinoć malo pretjerali u piću, evo šta danas da jedete da biste što lakše podnijeli mamurluk!

Izvor: Konstantin Aksenov/Shutterstock.com

Ukoliko ste se u proslavljanju Nove godine previše opustili i popili više nego što je trebalo, danas vjerovatno proklinjete sebe što ste to dozvolili. Glavobolje, mučnina, vrtoglavice, preosjetljivost na mirise, svjetlo, zvuke... sve su to propratni efekti pijanstva.

Kao što vjerovatno već znate, alkohol je diuretik, što znači da ubrzava izbacivanje tečnosti iz tijela – posebno ako povraćate ili imate dijareju – pa je najprije potrebno da unesete vode.

Dijetetičarka Melisa Mejer savjetuje da, iako vam možda nije do jela, u svoj doručak poslije pijansta obavezno uvrstite i jaja. Naime, ona sadrže cistein, sastojak koji razgrađuje acetildehid, nusprodukt alkohola zbog kojeg se osjećate loše.

Evo i njenog savjeta za jelovnik dan nakon pijanstva.

Doručak: dva poširana jaja sa hlebom od cijelog zrna, malo kuvanog spanaća i pečuraka.

Užina: Šolja jogurta i polovina manga

Ručak: piletina sa integralnim hljebom, malo sira i povrća po izboru.

Užina: Smuti od šolje mlijeka, jedne banane i šake orašastih plodova.

Večera: Riba sa povrćem i integralnim hljebom.

Ako se i ne pridržavate ovog jelovnika, to je u redu, ali savjet dijetetičarke je da svakako izbjegavate masnu hranu nakon što ste popili više nego što treba. Razlog tome je što alkohol iritira crijeva, a masna hrana će tome dodatno doprinijeti.

(MONDO)