Kako izbjeći mamurluk i sve muke koje prate uživanje u prazničnoj trpezi, otkrio je dr Aleksandar.
Večeras cijeli svijet dočekuje Novu godinu, praznične trpeze su spremne, a kako se hraniti i piti da ne upropastite sebi ovo posebno veče, objasnio je doktor Aleksandar Šišonin.
Za početak, oni koji pate od hipertenzije, trebalo bi da smanje unos slane hrane, naravno, prepruka je umjerenost u alkoholu i masnoj hrani. Opasnost od šećera je ta što mu je potrebno mnogo više vode da bi se svario, a to će izazvati veću nadutost, pa tako i o tome treba povesti računa. Osobe koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta poželjno je da unose puter, jer pomaže regeneraciju i zaštitu creva i želuca.
Stručnjak je dao i dva prijedloga koji će vam pomoći da se valjano pripremite za ovo veče i da sutradan ne budete "slomljeni".
"Ne gladujte tokom dana, kako biste izbjegli kasnije da se prejedete. Tijelo će doživjeti stres kada je prvo prinuđeno da gladuje, a zatim se preoptereti velikim količinama različite hrane. Tokom dana treba da jedete normalno, inače će alkohol na prazan stomak izazvati velike probleme. Novogodišnju večeru je najbolje da "obavite" što ranije, prije ponoći i konzumiranja jakih pića. Ovako ćete smanjiti negativan efekat alkohola.
A što se tiče alkohola, dr Šišonin kaže da su najgora opcija slatka pića.
"Ja sam lično protiv slatkih alkoholnih pića. Sadrže razne sumnjive aditive, ukuse. Sada o alkoholu uopšte - pokušajte da ne pijete previše. Trik je i da ne dolivate alkohol u čašu, tako ćete izgubiti predstavu koliko ste popili, pa ćete svakako pretjerati. Ne pijte alkohol sa slatkim gaziranim pićima, to ubrzava proces intoksikacije. Treba da znate i da alkohol povećava apetit - što ga više konzumirate, veći je rizik od prejedanja", zaključio je doktor.
MONDO