Stil

Oprezno: Jedna boja na krompiru ukazuje da je pun toksina koji uništava zdravlje

Autor Nataša Petrović

Zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksične supstance!

Izvor: Youtube/Screenshot/ BeatTheBush

Krompir je jedna od namirnica koju svi obožavaju i koriste je, odnosno pripremaju na razne načine. Ovo povrće, međutim, u pojedinim slučajevima može da bude opasno po zdravlje!

Naime, prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svjetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.

Zbog toga se i boja kore krompira menja od žute ili svijetlo braon ka zelenoj. Na krompiru koji ima tamno braon boju kore teže je primjetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje vidjeti kada zagrebete ili oljuštite dio kore – ako ispod kore primjetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.

Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovde je opasna druga supstanca – solanin.

Kada se u ovom povrću usljed izloženosti svjetlosti proizvede hlorofil, to podstiče proizvodnju supstance koja štiti ovu namirnicu od insekata, bakterija, gljivica... Nažalost, ta supstanca, solanin, može da bude toksična za ljude.

Solanin funkcioniše tako što inhibira enzim uključen u razgradnju određenih neurotransmitera. Takođe, djeluje tako što oštećuje ćelijske membrane i može negativno da utiče na propustljivost crijeva.

Ova supstanca je inače u maloj količini prisutna u kori i mesu krompira, ali usljed izloženosti sunčevoj svjetlosti, proizvodi se u većim količinama.

Može li ljuštenje krompira da pomogne?

Nivo solanina je najviši u kori krompira, te u tom smislu, ljuštenje može značajno da smanji prisustvo ovog toksina. Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u mesu ovog povrća ostaje još 70 odsto.

Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da značajno smanjite nivo ove supstance, tako da ni posle termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbjedniji za jelo.

Ukoliko na namirnici primjetite tek male tačke zelene boje, možete da ih odsečete i pojedete ostatak krompira, ali ukoliko se zelena nijansa pojavljuje na dosta mjesta na povrću, najbolje je da ga ne jedete.

Da biste spriječili proizvodnju solanina ukrompiru, najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mjestu, kako sunčeva svjetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega.

(MONDO)

Tagovi