Evo zašto je dobro da jedete krompir, i kako da ga spremite "bezbedno".
Saveti o ishrani često su uznemirujući kao škripanje noktima po tabli, recimo: "Nemojte da jedete ništa belo" je vrlo visoko na toj listi. Ujedno, to je za stroge savetodavce zgodna skraćenica za "nemojte da jedete hleb, testetinu, krompir" i implicira da ne samo da su te namirnice nezdrave, nego ćete još i da budete debeli ako ih budete jeli.
Ali, ovo krtolasto povrće samo po sebi je sasvim nedužno, sve dok ga ne pržite u dubokom ulju.
Uz to, jedan beli krompir srednje veličine zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C, ima više kalijuma nego banana, nekoliko grama vlakana koja su vrlo zdrava i važna za dobro varenje, sadrži čak i nešto proteina i gvožđa, i na sve to ima samo 110 kalorija.
Crveni krompir, na sve to, bogat je i antocijaninom, moćnim antioksidantom koji ćelije štiti od štetnog dejstva slobodnih radikala. Istraživanja čak pokazuju da je ovaj antioksidant dobar saveznik u prevenciji pojedinih tipova kancera, kardiovaskularnih bolesti i kognitivnog propadanja koje dolazi kao neminovni pratilac starenja.
Krompir generalno ima još jednu "supermoć": Skuvan i ohlađen krompir, recimo… u krompir salati, postaje bogat dobrim ugljenim hidratima, koji nas drže sitim, i jako su važni za dobre bakterije koje nastanjuju naša creva.
Kako se onda ovo povrće našlo na "crnoj listi"? Pa, loš glas ga bije zato što ga ljudi uglavnom jedu pržen, kao pomfrit, i to najčešće u kombinaciji sa brzom hranom.
Jednom kad krompir ispržite u dubokom ulju i posolite ga, a onda ga još jedete uz gazirane sokove i hamburgere, sve dobre strane ove namirnice nestaju i ostaje vam, manje više, samo gomila praznih kalorija.
Ali, nije problem u krompiru samom po sebi, kao što rekosmo gore, nego u načinu pripreme. Pojedite pomfrit povremeno, ali generalno, krompir možete da jedete i trebalo bi da ga jedete, sve dok ga pripremate tako što ga pečete u rerni, kuvate ili spremate na pari.