Ukusne su i prilicno opasne Koliko cesto jedete obradjene namirnice

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Ukusne su i prilično opasne: Koliko često jedete obrađene namirnice?

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Teško je da u potpunosti izbegnete obrađene namirnice, ali bi bilo pametno da smanjite unos takve hrane što više, a evo i zašto.

Ljudi koji redovno jedu veoma obrađenu hranu poput kobasica, na primer, imaju mnogo veće šanse obolevanja od dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici.

Obrađena hrana već je poznata kao "krivac" za višak kilogamaa, a gojaznost je jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj dijabetesa.

Možda će vas zanimati

Novo istraživanje u kojem je učestvovalo više od 100.000 ljudi utvrdilo je da hemikalije koje se dodaju ovim namirnicama tokom obrade takođe mogu da imaju ulogu u tome.

Naučnici u Parizu su pratili šta jedu volonteri i kod koga od njih se razvio dijabetes tipa 2, a utvrđeno je da se na svakih dodatnih deset odsto ishrane koja se sastoji od "ultraobrađenih" namirnica, rizik od dijabetesa povećava za 15 odsto.

Stručnjaci ipak kažu da ovu studiju treba uzeti s rezervom jer ona nije dokazala da te namirnice uzrokuju dijabete tipa 2, iako je dobro poznato da gojaznost povećava rizik od te bolesti.

"Ovi rezultati pokazuju da postoji veza između ultraobrađenih namirnica i dijabetesa tipa 2", saopštili su naučnici.

Prema ovoj studiji, 17,3 odsto učesnika se hrani tako da se njihova ishrana sastoji od ultraobrađenih namirnica.

Na svakih deset odsto više ultraobrađenih namirnica u ishrani, rizik od dijabetesa raste za 15 odsto, utvrdili su.

Naučnici smatraju da ova hrana možda deluje na zdravlje tako zbog hemikalije koje se koriste u procesu obrade ovih namirnica – razni zaslađivači, supstance za zgušnjavanje, ulja, boje...

S druge strane, neki stručnjaci ističu da nisu ni sve obrađene namirnice iste, neke su zdravije od drugih, te da bi trebalo detaljnije istražiti o tome koje tačno namirnice su loše po zdravlje.

U svakom slučaju, u jednom su svi saglasni – da je za zdravlje dobro što više smanjiti unos obrađenih namirnica.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader