Korisni savjeti

5 trikova da sačuvate banane od propadanja

Autor Dragana Božić

Saznajte kako da izaberete banane i čuvate ih od propadanja.

Izvor: Jelena Red Riding Hood/Shutterstock.com

Banane se obično uvoze kada su nezrele, a u prodavnicama se za njih stvaraju posebni uslovi skladištenja kako bi se spriječilo da se prije vremena pokvare. Ali vrlo često, bukvalno za par dana, dešava se da pocrne. Da biste znali kako da usporiti ovaj proces, saznajte zašto se to dešava i kako da odaberete voće.

Koje banane da izaberete u prodavnici

Banane ujednačene žute boje sa zelenkastom peteljkom najbolje je da se pojedu u prva 24 sata nakon kupovine. Ali banana sa zelenom korom, ako se pravilno transportuje i skladišti, može prirodno da sazri kod kuće. Međutim, ako na kori postoje tamne mrlje, neće proći dugo prije nego što se voće pokvari. Takve banane je najbolje da pojedete odmah, ako ste ih već kupili.

Kako spriječiti da pocrne?

Postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih treba da se pridržavate:

  1. Izbjegavajte plastične kese, jer stvaraju kondenzaciju, što dovodi do ubrzanog kvarenja i propadanja voća. Banane je najbolje čuvati otvorene ili u zatvorenoj papirnoj kesi. Drvena ili kartonska kutija su dobra opcija;
  2. Držite banane što dalje od zrelog voća - jabuka, krušaka. Ono oslobađa etilen, koji pomaže da se ubrza sazrijevanje banana, vrlo brzo će potamniti;
  3. Takođe je važno da se izbjegava izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, inače će brzo da pocrne;
  4. Iz istog razloga, preporučljivo je držati banane dalje od izvora toplote;
  5. Ne preporučuje se da se čuvaju u frižideru, jer će ih niske temperatue takođe oštetiti. Ako, pak, nemate drugu opciju, preporučljivo je da izaberete "najtoplije" mjesto, na primjer, na vratima ili donjoj polici.

Stručnjaci kažu da je banane ipak najbolje držati na stolu, eventualno u kuhinjskom ormariću. 

MONDO

Tagovi