Stil

Nije svejedno da li je krompir crveni ili bijeli: Evo u čemu je razlika i koji se kako priprema

Autor Nataša Petrović

Pročitajte koja je razlika između crvenog i bijelog krompira i koji se za šta koristi!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Uprkos tome što je krompir jedna od namirnica koje najviše koristimo i pripremamo na 1.001 način, mnogi ne znaju kakva je razlika između crvenog i bijelog krompira.

Jasno, prva i najočiglednija razlika je u kori, koja je crvenkaste, odnosno braon boje, ali to nije jedino po čemu se razlikuju.

Možda će vas zanimati

Naime, crveni krompir sadrži manje skroba, a više šećera od bijelog krompira. Takođe, crveni krompir je uglavnom srednje veličine i najbolje ga je koristiti za salate, supe i čorbe, pošto je tvrđi.

S druge strane, bijeli krompir, čije je "meso" uglavnom bijelo ili žuto, uglavnom je nešto manji i bolji je za prženje, pečenje, gnječenje (pire) jer su mekaniji i imaju kremastiju strukturu. Generalno, bijeli krompir se koristi u jelima koja ne zahtijevaju da krompir zadrži svoj oblik.

Krompir je inače veoma zdravo povrće, koje sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteina, a ne sadrži masti. Može da se priprema na mnogo različitih načina, a najmanje preporučljiv je onaj najukusniji - pomfrit, koji zahtijeva prženje krompira u dubokom ulju.

(MONDO) 

Tagovi