Bez dijete!

Trik sa krompirom za brže mršavljenje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Genijalan trik s krompirom za mršavljenje - važi i za tjesteninu, obavezno isprobajte!

Izvor: YouTube/Idaho Potatoes

Ljudi na dijeti ponekad i ne znaju da samo izmjena načina na koji konzumiramo istu namirnicu može da utiče na njeno dejstvo na mršavljenje. Ranije smo vam objasnili kako greška s kafom dovodi do gomilanja sala na stomaku, a sada pročitajte trik za mršavljenje s krompirom i tjesteninom!

Konzumiranje ugljenih hidrata koji su termički obrađeni, ohlađeni a potom podgrijani moglo bi da pomogne ljudima koji žele da smršaju. Ovo će naročito obradovati one koji ne mogu da "žive" bez ugljenih hidrata kao što su krompir i tjestenina!

Nutricionistkinja Rijenon Lambert otkrila je da bi podgrijavanje krompira i tjestenine moglo da pomogne mršavljenju, i objasnila tačno i kako funkcioniše ovaj proces. Ako se pitate, kakva je razlika, krompir je krompir bio svježe obaren ili podgrejan, evo u čemu je trik!

Svježe skuvani ugljeni hidrati se razlažu u želucu i tijelo ih apsorbuje u obliku šećera. Onda dolazi do naglog skoka šećera u krvi, i jednako naglog pada zbog kog smo brzo ponovo gladni.

Ali kada se krompir ili tjestenina podgriju, mijenja se njihova struktura zbog čega se u njima podiže nivo otpornog skroba. To je tip vlakana koja se opiru procesu varenja, odnosno prolaze kroz tijelo i ne pretvaraju se u šećer.

Nivo glukoze u krvi neće skočiti nakon što pojedete podgrijanu hranu, i duže ćete biti siti.

Izvor: YouTube/Friend-Cheap Menu

Ovu teoriju potvrdio je i dr Kris van Taleken, koji proučava hemijska svojstva ugljenih hidrata.

"Obrok prepun ugljenih hidrata možemo pretvoriti u zdrav obrok pun vlakana, bez izmjene ijednog sastojka. Sve što je potrebno je da promijenimo temepraturu, što znači da su naši 'ostaci' hrane zapravo zdraviji od tog jela kada je bilo svježe pripremljeno", rekao je on.

Ali pazite, postoje jela koja nikako ne bi trebalo podgrijavati, naročito u mikrotalasnoj rerni! a postoji i jedno pravilo vezano za podgrijavanje tjestenine koje garantuje da je i dalje bezbjedna za jelo.

(MONDO)