Stil

Ove namirnice svi peru kad spremaju ručak, a ne bi trebali

Autor Tamara Veličković

Iako većina ljudi pere ove namirnice, stručnjaci upozoravaju da to ne treba da se radi.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Spremanje bilo kog obroka uključuje pranje, sjeckanje, guljenje, ispiranje, a posebno kada je riječ o povrću. Ipak, prije nego što brzinski posegnete za pranjem namirnica, potrebno je da znate da li baš sve namirnice treba oprati prije upotrebe.

Postoje i one koje baš nikada ne bi trebalo da perete prije jela. U jednu od njih spada zelena salata, ali ovde je riječ o salati koja je već oprana i upakovana u posebno pakovanje koje ste uzeli sa rafa u marketu. Takve namirnice nema potrebe da opet perete kod kuće.

"Ponovno pranje kod kuće zapravo može povećati rizik da zelenilo pokupi bakterije iz vaše sudopere, radnih ploča, dasaka za sječenje, noževa, cijedila, činija ili drugih predmeta u vašoj kuhinji sa kojima bi zelenilo moglo doći u kontakt tokom procesa pranja", rekla je dijatetičarka Vel Neva Kohran.

"Zelena salata u zatvorenim kesama sa oznakom "oprano" ili "spremno za jelo" proizvodi se u objektu koji je pregledao regularan organ i koji radi u skladu sa dobrom proizvodnom praksom", kaže dijatetičarka.

Osim zelene salate, piletina je još jedna namirnica koju nikada ne treba da perete.

"Pranje sirovog mesa, piletine, ćuretine, može prenijeti klice na vaš sudoperu, radne ploče i druge površine u vašoj kuhinji. Te klice mogu doći na drugu hranu, kao što su salate ili voće. Kada perete sirovu piletinu, bakterija kampilobakter se putem kapljica širi po kuhinji, ali i po koži i odjeći", istakla je ona.

(MONDO)