Alergije i ishrana

Doktorka otkrila koja je hrana najgora za alergije

Autor Maja Gašić

Svi se raduju dolasku proljeća i toplijeg vremena, ali ova sezona nimalo ne veseli one koji boluju od sezonskih alergija.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Doktor je otkrio kako da ublažite neprijatne simptome ove boljke i što bezbolnije "preživite" alergije...

U proljeće se često beleži visoka koncentracija polena u vazduhu, što je najčešći uzročnik alergija. Kada se pojave prvi znaci bolesti, alergolog-imunolog Tatjana Borisova preporučuje da se javite specijalisti koji će identifikovati alergene i, po potrebi, prepisati lijekove.

"U toku cvjetanja onih biljaka koje izazivaju alergijske reakcije, neophodno je da što manje budete napolju, da koristite naočare, respirator ili nazalne filtere“, rekla je doktorka.

Prema njenim riječima, posebnu pažnju treba posvetiti ishrani. Borisova je istakla da ukoliko postoji reakcija na polen breze ili crnog jove, iz jelovnika treba isključiti jabuke, kruške, trešnje i orašaste plodove.

Ako se otkrije alergija na pelin, ne treba jesti lubenicu, dinju, alvu i suncokretovo ulje. Ako ste alergični na polen livadskih trava, iz ishrane treba izbaciti žitarice, paradajz, kivi, kukuruz, pivo i kvas.

Da biste ojačali imunitet, alergolog savjetuje da jedete hranu sa puno folne kiseline.

MONDO