Ovi vitamini su najvažniji za imunitet, a saznjte i u kojoj hrani ih najviše ima.
Mada se vrijeme "koleba", čas temperatura padne, čas otopli, činjenica je da proljeće kuca na vrata i poslije jake zimske ishrane i manjka akrivnosti, neophodno je da tijelu obezbijedimo vitamine i minerale koji će nam prižiti najbolju zaštitu od bolesti. Za jačanje i obnavljanje imuniteta u proljeće potrebni su vitamini grupe B, vitamini E, C, D i A.
Saznajte i koje vitamine i minerale nikako ne treba da kombinujete, jer im tako uništavate sva korisna svojstva.
Početkom proljeća, zbog nedostatka vitamina u organizmu, javlja se hipovitaminoza. Na primjer, vitamin D dobijamo uglavnom od sunčevih zraka, a zimi ih ima malo. Zbog toga se do početka proljeća odbrana našeg organizma slabi i treba ga ojačati, ističu stručnjaci. Ističu i da je u ovom periodu najvažnije tijelu obezbjediti sedam ključnih vitamina, a evo i u kojim namirnicama se nalaze.
Vitamini B uključuju B12, B2 i B6. Ima ih u namirnicama životinjskog porijekla, mlijeku, jajima, džigerici, mesu, ali i biljnog - žitaricama, mahunarkama, krompiru i dr.
Vitamin D, poznat kao i "sunčev vitamin", najprije ćemo dobiti iz ribljeg ulja, mliječnih proizvoda, jaja i morske ribe.
Vitamin E se nalazi u orašastim plodovima, biljnom ulju, sjemenkama, a vitamina C najviše ima u citrusima, paprici, ribizlama, spanaću, paradajzu, šipku.
Vitamin A ćete najprije naći u ribljoj džigerici (bakalaru), mlijeku, jajima, puteru. Svjetski epidemiolozi upozoravaju da ukoliko postoji deficit određenih vitamina u organizmu, naš imuni sistem neće biti u stanju da se brani i bićemo podložniji sezonskim bolestima.
MONDO