Saznajte koje namirnice štite od bolesti i poboljšavaju imunitet.
Pandemija korona virusa koja traje više od dvije godine podstakla nas je obratimo pažnju na imunitet i radimo na tome da ga ojačamo i zaštitimo se od bolesti. Jači imuni sistem je ključ za zdraviji i duži život. U ovome nam mogu pomoći i određeni začini, a nutricionisti su naveli pet njih koji podižu odbranu organizma za čak 90 odsto!
Mlevena kajenska paprika
Kajenska paprika će sigurno dati snažan ukus svakom jelu, a otkriveno je da podstiče i zdravlje probave eliminišući gastrointestinalne patogene, pa i čireve. Ovaj začin se takođe koristi kao antiinflamatorni, antioksidativni i sastojak koji štiti od gripa.
Bijeli luk
Bijeli luk zauzima prvo mjesto u kategoriji začina za jačanje imuniteta. Na vrhu je liste zbog svoje sposobnosti da "liječi" običnu prehladu, poveća antioksidativne enzime i smanji oksidativni stres kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Kada se konzumira u velikim dozama, ovaj začin može čak da pomogne u zaštiti tijela od trovanja teškim metalima.
Cimet
Cimet je pun hranljivih materija koje imaju blagotvoran uticaj na zdravlje. Pomaže u smanjenju upalnih procesa kod rana, tako što potpomaže zarastanje oštećenih tkiva i uspješno štiti od infekcija. Osim toga, sadrži polifenol, makronutrijent biljnog porijekla koji pomaže kod problema sa varenjem, kontroli težine, pa čak i kod dijabetesa.
Kurkuma
Više od 4.500 godina "ljekovita" svojstva kurkume koriste se na bezbroj načina. Danas se upotrebljava i u proizvodima za njegu kože, ajurvedskoj medicini i prirodnim procesima lječenja širom svijeta. Zahvaljujući snažnim aktivnim sastojcima (uključujući kurkumin), kurkuma ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da se uporede sa dejstvom ibuprofena. Kurkuma povećava količinu antioksidanata u tijelu tako što uništava slobodne radikale, a zaustavlja i rast gljivica.
Đumbir
Prepun seskviterpena, đumbir pomaže u borbi protiv virusa prehlade i spriječava mučninu. Takođe kontroliše starenje, "liječi" zarazne bolesti i pomaže varenje. To je sve zahvaljujući njegovim visokim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Ljekari često preporučuju upotrebu đumbira za liječenje degenerativnih i kardiovaskularnih bolesti.
MONDO