• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podignite imunitet za tili čas: Pet namirnica štiti od bolesti i djeluje snažno 

Autor Maja Gašić

Saznajte koje namirnice štite od bolesti i poboljšavaju imunitet.

 namirnice koje podižu imunitet Izvor: iStock

Pandemija korona virusa koja traje više od dvije godine podstakla nas je obratimo pažnju na imunitet i radimo na tome da ga ojačamo i zaštitimo se od bolesti. Jači imuni sistem je ključ za zdraviji i duži život. U ovome nam mogu pomoći i određeni začini, a nutricionisti su naveli pet njih koji podižu odbranu organizma za čak 90 odsto!

Mlevena kajenska paprika

Kajenska paprika će sigurno dati snažan ukus svakom jelu, a otkriveno je da podstiče i zdravlje probave eliminišući gastrointestinalne patogene, pa i čireve. Ovaj začin se takođe koristi kao antiinflamatorni, antioksidativni i sastojak koji štiti od gripa.

Bijeli luk

Bijeli luk zauzima prvo mjesto u kategoriji začina za jačanje imuniteta. Na vrhu je liste zbog svoje sposobnosti da "liječi" običnu prehladu, poveća antioksidativne enzime i smanji oksidativni stres kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Kada se konzumira u velikim dozama, ovaj začin može čak da pomogne u zaštiti tijela od trovanja teškim metalima. 

Cimet

Cimet je pun hranljivih materija koje imaju blagotvoran uticaj na zdravlje. Pomaže u smanjenju upalnih procesa kod rana, tako što potpomaže zarastanje oštećenih tkiva i uspješno štiti od infekcija. Osim toga, sadrži polifenol, makronutrijent biljnog porijekla koji pomaže kod problema sa varenjem, kontroli težine, pa čak i kod dijabetesa.

Kurkuma

Više od 4.500 godina "ljekovita" svojstva kurkume koriste se na bezbroj načina. Danas se upotrebljava i u proizvodima za njegu kože, ajurvedskoj medicini i prirodnim procesima lječenja širom svijeta. Zahvaljujući snažnim aktivnim sastojcima (uključujući kurkumin), kurkuma ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da se uporede sa dejstvom ibuprofena. Kurkuma povećava količinu antioksidanata u tijelu tako što uništava slobodne radikale, a zaustavlja i rast gljivica.

Đumbir

Prepun seskviterpena, đumbir pomaže u borbi protiv virusa prehlade i spriječava mučninu. Takođe kontroliše starenje, "liječi" zarazne bolesti i pomaže varenje. To je sve zahvaljujući njegovim visokim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Ljekari često preporučuju upotrebu đumbira za liječenje degenerativnih i kardiovaskularnih bolesti.

MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop