Svi prave dvije velike greške sa vitaminom C: Zbog njih ga tijelo ne apsorbuje, a imunitet slabi! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Svi prave dvije velike greške sa vitaminom C: Zbog njih ga tijelo ne apsorbuje, a imunitet slabi!

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Ishrana za jači imunitet počinje vitaminom C, a mnogi prave ove dvije greške!

Izvor: Guliver/Getty Images/Gargonia

Pametna ishrana koja gradi imunitet nešto je o čemu bi trebalo da razmišljamo tokom čitave godine, ne kada "dođemo" do sezone gripa.

Imunitet se ne gradi kada sezona respiratornih infekcija "zakuca na vrata", kada većina od nas posegne za najzdravijim namirnicama i očekuje da one daju efekat za nekoliko dana.

"O imunitetu ne možemo da mislimo tek kada dođe sezona respiratornih infekcija, jer je potreban određen vremenski period da bi se razvila prirodna otpornost koja nas štiti od infekcija," navodi prof. dr Veroslava Stanković, dijetolog i dodaje da svakako na tom putu treba iskoristiti upravo jesen, kada sazrijevaju povrće i voće bogati vitaminima, mineralima i fitohemikalijama koje regulišu djelovanje imunog sistema.

"Mikronutrijenti na različite načine pospješuju imunitet. Neki utiču direktno na formiranje antitijela, a neki imaju antioksidativnu ulogu, što znači da neutrališu slobodne radikale koji uništavaju naše ćelije, među kojima su i limfociti," rekla je ona.

Koliko vitamina C nam je potrebno dnevno?

Često vitamin C zovu i prirodni aspirin i antioksidant.

Najviše ga sadrže zelena ljuta, crvena i žuta paprika, peršun, crne ribizle, brokoli, kivi, karfiol, kelj, limun i drugi citrusi.

fish fest, ljuta paprika, papričica, povrće, paprike, pijaca, Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prilikom pripreme ovih namirnica, trebalo bi voditi računa jer temperatura iznad 60 stepeni Celzijusa, kao i mehanička obrada, uništavaju vitamine.

Zato bi sve ove namirnice trebalo jesti sirove, ili bez pretjerane obrade.

Dnevne potrebe za vitaminom C iznose 75 miligrama, ali u sezoni respiratornih infekcija slobodno može da se unosi 500 miligrama.

Vitamin C i šećer - greška koju pravimo

Pri unosu vitamina C, trebalo bi povesti računa o tome da šećer, vitamini i otpornost organizma imaju specifičan odnos.

Ako smo unijeli puno hrane, šećer i vitamin C će se "boriti" za ulazak u ćelije i vitamin će izgubiti!

"Najjednostavnije rečeno, šećer i vitamin C se takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će vjerovatno izgubiti ovu trku jer šećer može ograničiti njegov ulazak u ćelije. Vitamin C je izuzetno važan za borbu protiv slobodnih radikala i patogena, poput virusa, bakterija i raznih mikroorganizama. Ako šećer onemogući ulazak vitamina C, naš imuni sistem slabi i postaje ranjiv. Limun i limeta su neki od najboljih izvora vitamina C i antioksidanata i pomažu alkalizaciji i detoksikaciji, zato bi valjalo piti mlaku limunadu prije svakog obroka," navodi specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga. 

(MONDO/Zdravlje u tanjiru)

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA