Stil

Rotkvice jačaju srce, štite jetru i bubrege

Autor Dragana Božić

Rotkvice su veoma zdravo povrće, ali jedna grupa ljudi mora bude veoma oprezna kada ih jede.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić

Rotkvice su povrće koje je puno vitamina i jedna je od najzdravijih namirnica koja može da se nađe na stolu. Kod nas se najviše koriste crvena i bijela rotkvica, a postoje još i crna, žuta, ljubičasta i ružičasta. 

Veoma korisne po zdravlje

Rotkvice sadrže antioksidanse kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je veoma važan za opšte zdravlje i stanje imuniteta.

Manji rizik od dijabetesa

Rotkvice sadrže glukozinolat i izotiocijanat, hemijska jedinjenja koja su pomažu u boljoj regulaciji nivoa šećera u krvi, a njihovo redovno konzumiranje povećava i proizvodnju adiponektina u našem tijelu. Ovaj hormon štiti od insulinske rezistencije, a pored toga, rotkvice sadrže i koenzim K10, antioksidans koji pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa. 

Dobro djeluje na jetru

Rotkvice sadrže indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat, a to su supstance koje pomažu jetri u detoksikaciji i zarastanju poslije oštećenja. Takođe, ova jedinjenja pomažu bubrezima da efikasnije vrše svoju funkciju, tj. da obrađuju i izbacuju toksine iz organizma.

Rotkvice jačaju srce

Ovo povrće je bogato antioksidansima i mineralima kao što su kalcijum i kalijum, pa su samim tim izuzetno su korisne za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme. Zajedno, ovi hranljivi sastojci pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, ali utiču i na smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Rotkvica je i dobar izvor prirodnih nitrata koji poboljšavaju cirkulaciju.

Ne goje

Još jedna od njihovih značajnih prednosti je veoma nizak sadržaj ugljenih hidrata. Imaju malo kalorija i, kao što je već rečeno, nizak glikemijski indeks, a sadrže kalcijum, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin B6, folate, kalijum, gvožđe i mangan.

Međutim, koliko god da su rotkvice zdrave, jedna grupa ljudi mora da bude veoma oprezna. Konzumacija većih količina ovog povrća može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlijezdi, ako inače imate nedostatak joda.

Najbolje ih je jesti umjereno, što važi i za druge vrste iz porodice krstastog povrća. Takođe, ako se skuva (bijela rotkva), gubi dosta svojih hranljivih svojstava.

(MONDO)

Tagovi