Zdrava ishrana

8 namirnica koje je najbolje da jedete u aprilu i maju

Autor Maja Gašić

Saznajte koje sezonsko povrće je najzdravije da jedete u aprilu i maju! Krcato je vitaminima i mineralima, čiste tijelo od otrova, poboljšavaju stanje organizma.

Izvor: Shutterstock/Dory_hudhori

Sezonsko povrće se smatra najkorisnijim za zdravlje, jer se bere na vrhuncu zrelosti, ne čuva se dugo, pa sadrži više hranljivih materija.

U proleće mnogima od nas nedostaju i vitamini i minerali, zato je dobro da iskoristimo ove namirnice i obezbijedimo tijelu nutrijente neophodne za pravilno funkcionisanje i bolje zdravlje. Ljekari posebno ističu sezonsko zeleno povrće kao što su spanać i praziluk, a koji jačaju nervni sistem, štite ćelije od oksidativnog stresa, snižavaju holesterol i sprečavaju oštećenja krvnih sudova i srca.

Endokrinolozi širom svijeta se slažu da ovih nekoliko namirnica, koje možete naći na pijacama baš u aprilu i maju, jesu najkorisnije za zdravlje.

1. Praziluk

U odnosu na "običan luk", ukus i miris praziluka su manje izraženi. Veoma je koristan, sadrži vitamine C, B1, magnezijum, fosfor, kalijum itd. Njegove stabljike sadrže dosta karotena, prirodnog antioksidansa. Možete da ga dodate u jaja, čorbe, salate...

2. Mladi crni luk

Ništa manje koristan, ali popularniji od praziluka je mladi crni luk koji je zahvaljujući velikoj količini fitoncida moćno oružje protiv bacila. Sadrži i dosta cinka i gvožđa, magnezijuma i joda, kao i sumpora, kalijuma, mangana.

3. Rotkvice

Zahvaljujući antioksidanasima rotkvice smanjuju nivo holesterola, nadoknađuju vitamin C, usporavaju starenje. Fitoncidi pomažu u uklanjanju bakterija i mikroorganizama, jačanju imunog sistema i čine organizam otpornijim na respiratorne bolesti. Sastojci u crnom mladom luku djeluju kao antiseptik i sprečavaju upale. Stručnjaci upozoravaju i na šta da obratite pažnju pri kupovini ove namirnice - što je glavica veća, to je znak i da je koncentracija đubriva u zemljištu bila veća. Bolje je kupiti luk srednje veličine ili mali, jer je manje tretiran hemijom.

4. Mirođija

Svježa mirođija je sjajan antioksidans. Sadrži rutin, vitamine P, fitonutrijente koji su efikasni protiv upale, a takođe uklanjaju toksine iz creva. Salata od svježe mirođije je bogata vlaknima, što poboljšava pokretljivost creva (peristaltiku), a takođe ih čisti od toksina. Međutim, budite oprezni, ako preterate sa količinom moguća je pojava gastritisa i dijareje.

5. Mladi kupus

Mladi kupus je bogat vitaminima A, E, C, K, B, PP, U, kao i kalijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Povoljno utiče na metabolizam, čisti organizam, poboljšava stanje kose i noktiju.

6. Blitva

Blitva ima puno vitamina C i K, kalcijuma, gvožđa. Ukusom podsjeća na spanać i zelje, a može da se koristi u salatama, blanširana i kao prilog uz ribu.

7. Spanać

Namirnica koju mnogi smatraju jednom od najzdravijih (saznajte i kakav efekat daje kada se jede sa jajima), sadrži obilje vitamina C i K, folne kiseline itd. Može da se koristi u salatama, za pripremu pita, čorbi, variva... Međutim, ukoliko osoba ima problema sa kemenčićima i peskom u bubrezima, ovu namirnicu treba uzimati ograničeno, jer visok sadržaj oksalata može negativno da utiče na tok bolesti.

8. Sremuš

Sremuš, u narodu poznat i kao divlji bijeli luk ili medveđi luk, neverovatno je zdrava biljka, a posebno je korisna kod problema sa povišenim pritiskom. U njenim listovima nalazi se dosta vitamina C, eteričnih ulja i minerala. Divlji beli luk sadrži obilje alicina koji je "ubica" svih virusa i bakterija.

MONDO

Tagovi