• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sremuš snižava krvni pritisak i reguliše probavu: Evo u kojem obliku najjače djeluje

Autor Maja Gašić

Sremuš, u narodu poznat i kao divlji bijeli luk, nevjerovatno je koristan za zdravlje, a posebno za snižavanje pritiska.

 kako najbolje konzumirati sremuš Izvor: Prva TV/Printscreen

Sremuš, u narodu poznat i kao divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, neverovatno je zdrava biljka koja zahvaljujući obilju hranljivih materija i kornih svojstava ima izuzetno blagotvoran uticaj na ljudski organizam. U listovima sremuša nalazi se dosta vitamina C, eteričnih ulja i minerala.

Studija je pokazala da konzumiranje divljeg bijelog luka ima izražen antispazmodični efekat (utiče na opuštanje mišića) i olakšava stanje kod brojnih poremećaja gastrointestinalnog trakta. Uz to, sremuš djeluje i antimikrobno, a supstance koje se nalaze u njemu su jaki antioksidansi.

Ova biljka ima blagotvoran efekat na organe za varenje, a smanjuje i visok krvni pritisak. Ipak, stručnjaci savjetuju one koji uzimaju lijekove za hipertenziju da budu oprezni sa divljim bijelim lukom jer može da dovede do naglog i drastičnog pada pritiska. Sremuš je i veoma je koristan za kardiovaskularni sistem – pomaže kod malaksalosti i nesanice.

Dok listovi sremuša obiluju nutrijentima, same lukovice sadrže 7-8 puta manje vitamina C od listova. Onim koji pate od gastritisa ili nekih drugih problema sa varenjem pomoći će ako listove ove biljke potope u toplo mleko tri sata prije konzumiranja.

Divlji bijeli luk može da se čuva u frižideru nedjelju dana, a možete da ga dodate u čorbe, supe, jela od mesa, salate i variva sa mesom. Ipak, treba imati na umu da sremuš, kada se termički obradi, gubi neka od svojih lekovitih svojstava, pa je najbolje koristiti ga u pripremi salata. 

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

I smrdi danima na kilometar

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop