Sremuš, u narodu poznat i kao divlji bijeli luk, nevjerovatno je koristan za zdravlje, a posebno za snižavanje pritiska.
Sremuš, u narodu poznat i kao divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, neverovatno je zdrava biljka koja zahvaljujući obilju hranljivih materija i kornih svojstava ima izuzetno blagotvoran uticaj na ljudski organizam. U listovima sremuša nalazi se dosta vitamina C, eteričnih ulja i minerala.
Studija je pokazala da konzumiranje divljeg bijelog luka ima izražen antispazmodični efekat (utiče na opuštanje mišića) i olakšava stanje kod brojnih poremećaja gastrointestinalnog trakta. Uz to, sremuš djeluje i antimikrobno, a supstance koje se nalaze u njemu su jaki antioksidansi.
Ova biljka ima blagotvoran efekat na organe za varenje, a smanjuje i visok krvni pritisak. Ipak, stručnjaci savjetuju one koji uzimaju lijekove za hipertenziju da budu oprezni sa divljim bijelim lukom jer može da dovede do naglog i drastičnog pada pritiska. Sremuš je i veoma je koristan za kardiovaskularni sistem – pomaže kod malaksalosti i nesanice.
Dok listovi sremuša obiluju nutrijentima, same lukovice sadrže 7-8 puta manje vitamina C od listova. Onim koji pate od gastritisa ili nekih drugih problema sa varenjem pomoći će ako listove ove biljke potope u toplo mleko tri sata prije konzumiranja.
Divlji bijeli luk može da se čuva u frižideru nedjelju dana, a možete da ga dodate u čorbe, supe, jela od mesa, salate i variva sa mesom. Ipak, treba imati na umu da sremuš, kada se termički obradi, gubi neka od svojih lekovitih svojstava, pa je najbolje koristiti ga u pripremi salata.
(MONDO)