Praktično!

Dva načina kako da iskoristite ljuske od uskršnjih jaja

Autor Nataša Petrović

Evo sjajnog načina da iskoristite ljuske od uskršnjih jaja!

Izvor: Shutterstock/Ivan lightwrighter

Ne morate da bacate ljuske nakon što pojedete uskršnja jaja, postoji sjajan način da ih upotrijebite, na čak tri načina, kako biste pomogli svojim biljkama i cvijeću.

Ljuska ima puno nutrijenata u sebi, posebno kalcijuma, zbog čega je sjajna kao prirodno đubrivo. Ukoliko imate baštu, paradajzu i paprici će kalcijum iz ljuske jaja posebno dobro doći, ali će prijati i svim drugim biljkama i cvijeću.

Jednostavno izmrvite ljusku i stavite dvije do tri kašike u saksiju ili u zemljište oko biljke, ukoliko se ona nalazi napolju.

Takođe, ljuske od jaja možete da stavite u vodu da odstoje, a zatim tom vodom zalijete svoje biljke. Na primjer, ljuske od 12 do 18 jaja dovoljne su za oko 18 litara vode, odnosno, ljuska od jednog jajeta dovoljna je za jedan litar vode. Neka ljuske stoje u vodi oko nedjelju dana prije nego što njome zalijete biljke, kako bi otpustile nutrijente u vodu.

(MONDO)