• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Svjetsko prvenstvo” u tucanju uskršnjim jajima u Mokrinu: Pehari otišli u ženske ruke (FOTO)

Autor Dragana Božić

”Svjetsko prvenstvo” u tucanju farbanim uskršnjim jajima, 32. po redu, održano je ovog Uskrsa u Mokrinu kraj Kikinde.

 Tucijada u Mokrinu Izvor: Anadolija/Aleksandar Jovanović

Na desetine takmičara upotrebom posebnih tehnika kucanja s kuvanim farbanim kokošjim jajima pokušalo da dođe do pobjede i da baš njihovo jaje pretekne sve okršaje i prođe nerazbijeno.

Po prvi put otkako se ovo takmičenje organizuje žene su pobijedile i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji, pa je ovogodišnja svjetska šampionka 22-godišnja Ivana Prodanović, a pehar u mlađoj kategoriji pripao je Jani Jurić. Iako su trofeji otišli u ženske ruke, nisu se daleko odmakli od bine na kojoj su proglašene pobjednice, jer su obe takmičarke iz Mokrina.

Pobjednica nije krila uzbuđenje što je pobijedila u seniorskom takmičenju koje je do sada bilo isključivo privilegija muškaraca, ali ovo nije prvi pehar koji idu u porodicu s obzirom na to da je njen otac Miodrag Prodanović treći na takozvanoj „Vječnoj listi“ pobjednika ”Svjetskog prvenstva” u tucanju uskršnjim jajima.

Veliki broj ljudi prisustvovao je ovim nadmetanjima koja se održavaju u okviru tradicionalnih svečanosti koje se više od tri decenije organizuju u čast Uskrsa, a koja su počela još prošle subote, na Lazarevu subotu. Pošto 2020. zbog pandemije koronavirusa takmičenje nije održano, a prošle godine nije bilo tako masovno, ovogodišnje nadmetanje se smatra prvim post-kovid takmičenjem, zbog čega je i veliki odziv bio kako takmičara, tako i posjetilaca.

Kako nam kažu poznavaoci ovog neobičnog nadmetanja svjetskog glasa, takmičari u razbijanju kuvanih jaja pripremaju se mjesecima prije takmičenja obilazeći salaše i dvorišta gdje se gaje kokoške i biraju jaje za koje se pretpostavlja da bi moglo da bude tvrđe od drugih. Stručnjaci u ovom sportu to rade kuckajući jaje o zub i po zvuku raspoznaju koje je tvrđe od koga. A, onda je tu važna i tehnika kako kucanja, tako i držanja jajeta. Ko uspije da spoji ove dvije veštine, ima najveće šanse da pobijedi. Jer pobjednik koji uspije u tom nadmetanju ulazi na vječnu listu ”svjetskih šampiona”.

”Svjetsko prvenstvo” u tucanju uksršnjim jajima je takmičenje koje je proisteklo iz vijekovne tradicije koja se upražnjavala za Uskrs, pa sada pobjednik nije samo seoski, već i ”svjetski šampion”. Odnosno šampionka, kako je to ove godine.

(Anadolija)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE