Nije riba!

Japanci koji žive 100 godina redovno jedu jednu namirnicu

Autor Dragana Božić

Koja je najbolja hrana za dugovječnost? Ovu tajnu otkrili su Japanci!

Izvor: Shutterstock/mrmohock

Stogodišnjaci iz Japana otkrili su koju to namirnicu redovno jedu a zbog koje su dugovječni. Ako ste mislili da je riječ o ribi, prevarili ste se. Riječ je o namirnici koju mnogi smatraju štetnom.

Dugo se verovalo da Japanci dugo žive jer jedu mnogo morske ribe i pirinča. Zaključak je bio da je prednost što jedu malo mesa koje je štetno i koje ubrzava starenje.

Međutim, ispostavilo se suprotno. Sami Japanci su otkrili da tajna njihove dugovječnosti leži baš u mesu! Ispostavilo se da mnogi stogodišnjaci obožavaju ovu namirnicu i redovno je jedu!

Meso podiže raspoloženje

Po riječima japanskog psihijatra Hidekija Vade, meso produžava život jer doprinosi povećanju proizvodnje serotonina, odnosno hormona sreće. Zahvaljujući ovoj vedrini i dobrom raspoloženjuu, starije osobe imaju želju da žive aktivno, pa dosta hodaju, druže se sa prijateljima i rođacima, a sve su to faktori koji pomažu da se izbjegnu bolesti i produži životni vijek.

Doktor je takođe demantovao tvrdnju da ihrana na bazi bilja, povrća i voća, utiče na produženje životnig vijeka. Ispostavilo se da to uopšte nije tačno. Zapravo, svaki peti stanovnik Japana pati od nedostatka proteina u tijelu. Zaključak je da bi meso trebalo da bude sastavni dio ishrane svake osobe, kaže doktor.

Prednosti mesa

Naučnici su ranije ustanovili da u odsustvu mesa u svakodnevnoj ishrani nivo holesterola naglo opada. To, posljedično dovodi do deficita testosterona, a koji je neophodan ne samo za sintezu polnih hormona, već je odgovoran i za motivaciju i koncentraciju.

Ako u ishranu uključite meso, lako možete da povećate nivo vitamina B koji podržava rad svih organa i sistema u tijelu, smanjuje podložnost stresu i normalizuje metabolizam.

MONDO