Evo zašto, prema riječima Marka Vulete, ne bi trebalo da jedemo kikiriki.
Nema osobe koja ne voli kikiriki, osim onih koje su alergične na njega. Često volimo da ga grickamo gledajući utakmicu ili uz neko piće. Međutim, Iako je svakako bolji izbor od čipsa i drugih brzih grickalica, ova namirnica iz roda mahunarki može biti veoma štetna.
Suprug Ivane Vulete, po zanimanju je profesor sporta, fitnes trener i nutricionista, ovoga puta se na svom Instagram profilu, na kojem često deli zdrave i korisne savjete, osvrnuo na kikiriki. Otkrio je zbog čega on i njegova supruga nikada ne jedu kikiriki.
"Ljudi se često žale kako se nadimaju od kikirikija. Razlog za to jeste toksična vrsta gljive koja se nalazi u kikirikiju, a koja povećava nivo aflatoksina. Pored navedenog, kikiriki sadrži fitinsku kiselinu koja sprečava apsorpciju važnih minerala, oksalate koji doprinose stvaranju kamenja u bubregu, inflamatornoj bolesti crijeva, fibromialgiji i anemiji", objasnio je on.
Dalje, prema njegovim riječima, kikiriki sadrži lektine koji nepovoljno utiču na našu crijevnu floru, inhibitore proteaze koji sprečavaju naše enzime u crijevima da razgrađuju proteine u amino-kiseline i so u prevelikim koncentracijama. Ivanin suprug preporučuje da kikiriki zamijenite zdravijim namirnicama:
"Ako vam je navika da jedete kikiriki ili kikiriki puter, potrudite se da ga zamijenite puterom od indijskog oraha, lješnika ili badema koji su daleko zdravije alternative", rekao je za kraj.
Pogledajte detaljnije u videu:
(MONDO)