(ANKETA)

Dobre i loše strane rada od kuće: "Držanje radnika na oku" je zastario koncept

Autor Vesna Kerkez

Pogledajte koje su dobre i loše strane rada od kuće!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Da li vam je lakše da radite u firmi ili od kuće? Čuveni karantin i zatvaranje tokom pandemije korona virusa iznjedrio je i novi način poslovanja. I male I velike komapanije okrenule su se "radu na daljinu". I dok je nekima to bilo olakšavajuće, drugi se nisu osjećali produktivno. Koji su benefiti po zdravlja rada od kuće?

Rad od kuće omogućava ljudima da jedu zdravije, osjećaju manje stresa i imaju niži krvni pritisak, pokazuju rezultati obimne studije u kojoj je razmatrano skoro 2.000 stručnih radova o radnim mjestima nakon pandemije, piše RTS. Ipak, veća je vjerovatnoća da će oni koji rade od kuće jesti grickalice, piti više, više pušiti i dobijati na težini, pokazala je studija istraživača Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UK Health Security Agency – UKHSA) i Kraljevskog koledža u Londonu.

Zaposleni postaju lijeni?

Takođe, poslodavci koji vjeruju da su ljudi koji rade od kuće lijeni, nisu u pravu jer takvi zaposleni rjeđe idu na bolovanje, imaju tendenciju da rade duže i da rade uveče i vikendom. U studiji, koju je predvodila Šarlot Hol sa UKHSA, analizirani su rezultati i zaključci 1.930 akademskih radova o radu od kuće, radu na daljinu i drugim vrstama hibridnog i kućnog rada u pokušaju da se destiliraju često kontradiktorne tvrdnje stručnjaka.

"Ljudi su odavno shvatili da ako sve zaposlene stavite u istu prostoriju u preduzeću, bez zvučne izolacije, to bude neprijatno, a povrh svega nemate baš produktivnu radnu snagu. Sada kada smo prešli na kulturu rada kod kuće, ima smisla da se organizacije i vlada postaraju da ljudi koji rade od kuće to rade na što efikasniji način", istakao je profesor Nil Grinberg.

Izvor: Shutterstock/pio3

Dobre i loše strane rada od kuće

Grinberg je naveo da je istraživanje pokazalo da postoje dobre, ali i loše strane rada od kuće. Radno okruženje zavisilo je od toga koliko je prostora bilo kod kuće, raspoložive opreme i od toga koliko su zaposleni imali kontrolu nad svojim danom.
Ljudi sa višim primanjima često su više uživali radeći kod kuće, ali oni sa više obaveza kod kuće, kao što su čuvanje djece ili kućni poslovi (često žene i oni koji žive sami), bili su pod većim stresom.

"Sve u svemu, ljudi su se osjećali produktivnije kod kuće. Bilo je posebno dobro za kreativne stvari, ali mnogo teže kada su u pitanju zamorniji i dosadniji zadaci", objasnio je Grinberg.

Efekti na zdravlje

Efekti na zdravlje su bili jasniji. Prelazak na rad od kuće tokom pandemije koronavirusa bio je u direktnoj vezi sa povećanjem unosa povrća, voća, mliječnih proizvoda, grickalica i obroka koje sami pripremate, navodi se u zaključcima studije.

"Menadžeri su morali da pronađu načine da podrže svoje zaposlene koji rade od kuće i pomognu im pri stvaranju njihovog radnog okruženja. Postoji sjajna poslovica u nauci da u nekom trenutku moramo prestati da se divimo problemu i zapravo razmišljamo o rješenjima. Sada znamo dosta toga. Dakle, treba da se zapitamo: Koja je najbolja obuka koju pojedinac treba da prođe ako će raditi hibridno, to jest i iz kancelarije i sa drugih mjesta?", istakao je profesor Grinberg.

Profesor Grinberg ističe da je strah kompanija da će zaposleni od kuće zabušavati ili da neće raditi dobro, te da ne mogu da ih drže na oku, zastario koncept. Uskraćivanje opcija rada sa mjesta van preduzeća značiće da talentovani zaposleni mogu da potraže i pronađu druge poslove, ali i čini kompanije manje fleksibilnim u slučaju eventualnih kriza u budućnosti, poput zdravstvenih situacija, štrajkova ili teških vremenskih uslova koji sprečavaju ljude da dođu do svojih preduzeća.

Šta vi mislite o ovome?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

(RTS/MONDO)