Malo ko obraća pažnju na oznaku "E" koja se nalazi na kesicama boja za farbanje jaja.
Ulice, tezge na pijacama i rafovi u prodavnicama prepuni su kesica različitih boja za farbanje jaja. Činjenica je da neke od njih sadrže štetne hemikalije, a da li znate da prepoznate koje? Naučnici sa Varšavskog univerziteta prirodnih nauka napominju da je za farbanje jaja bolje koristiti prirodne boje. Laka dostupnost i brzina djelovanja boja čini ih popularnim izborom među potrošačima.
Ako pogledate etiketu kesice sa bojom, možete da primetite različite simbole koji počinju slovom "E". Oni mogu da uključuju i supstance prirodnog porijekla i sintetička hemijska jedinjenja. Ovo su supstance koje se često koriste u kesicama namijenjenim za farbanje jaja:
- E 102 - sintetička žuta boja
- E 110 - sintetička narandžasta boja
- E 122 - sintetička crvena boja
- E 124 - prirodna tamnocrvena boja
- E 133 - sintetička plava boja
Ove supstance su odobrene za upotrebu u hrani, a za njih su uspostavljeni bezbjedni standardi dnevne potrošnje. Prisutni su u raznim namirnicama kao što su slatkiši, kolači, žitarice za doručak, meso, sosevi, pića, sladoled, jogurti i mliječni napici. Oni služe samo estetskoj funkciji u hrani, čineći proizvode privlačnijim i povećavajući pažnju potrošača, ali nemaju ukus ili zdravstvene prednosti. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako dio boje uđe u jaje.
Prirodne boje su najbolji izbor. Boje jaja će varirati u zavisnosti od njihove prirodne boje, načina farbanja i vrste sastojka koji se koriste za farbanje. To mogu da budu boje biljnog porijekla, kao što su lukovina, cvekla, hibiskus, kurkuma, crveni kupus. Ovako pripremljena jaja mogu da izgledaju manje obojena.
BONUS VIDEO: Kako skinuti boju od jaja sa prstiju
(MONDO)