• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRIK ZA SAVRŠENO SKUVANA JAJA! Izbjegnite grešku zbog koje će žumanjce pozeleniti

Šta da radite prilikom kuvanja jaja ako ne želite da žumanjca budu zelena?

 Kako da žumanjce ne bude zeleno nakon kuvanja jaja Izvor: Bigc Studio/Shutterstock

Veliki petak kuca na vrata, a najpoznatiji običaj je farbanje jaja kojem se raduju sve generacije. Ove godine vladaće različite tehnike ukrašavanja, ali da li znate na koji način možete savršeno da skuvate jaja? Ne samo da neće pucati, već možete da izbjegnete i da žumanjce pozeleni.

Žumanjce je bogato korisnim supstancama, ali ga je lako pokvariti prilikom kuvanja jaja. Jedan od najčešćih problema je to što poprimi zelenu boju. Bjelance sadrži vodonik-sulfid. Tokom zagrijavanja, proteini se uništavaju, oslobađajući gasove sumpora. Ovi gasovi reaguju sa gvožđem sadržanim u žumanjcetu, zbog čega ono dobija zelenkasto-sivu nijansu.

Ako želite da izbjegnete zeleno žumanjce, trik profesionalaca krije se u kuvanju jaja na pari. Ovo je najbolji način za očuvanje hranljivih materija i sprečavanje žumanceta da dobije zelenu boju. Ako koristite šerpu, poklopite je nakon što voda proključa. Kuvajte jaja na pari 12 minuta i prebacite ih u ledenu vodu.

BONUS VIDEO: Kako skinuti boju od jaja sa prstiju

Pogledajte

00:08
kako skinuti boju od jaja sa prstiju
Izvor: TikTok/corinalmeister
Izvor: TikTok/corinalmeister

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop