Stil

Pet ključnih nutrijenata koji "teraju" prehladu, a evo gde da ih nađete

Autor w

Imuni sistem ima ulogu da štiti telo od bakterija i virusnih infekcija koje izazivaju prehlade i grip, a evo kako da ga poboljšate.

Zadatak imunog sistema jeste da štiti telo od bakterija i virusnih infekcija koje izazivaju prehlade i grip. A da bi on pravilno funkcionisao, našem organizmu su potrebni vitamini A, C i E, kao i minerali cink i selenijum.

Najlakši način da ove nutrijente unesete u dovoljnoj količini u telo jeste da jedete namirnice koje su njima bogate!

Spanać

Da li ste znali da unosom veoma male količine ovog povrća, zapravo unosite veliku količinu vrednih nutrijenata u svoj organizam? Jedna šolja kuvanog spanaća podmiruje čak 37 % naših dnevnih potreba za vitaminom A, 30 % za vitaminom C, 20 % za vitaminom E i 15 % za cinkom. U slučaju da niste ljubitelj klasične pripreme ovog povrća, možete ga koristiti i na druge načine. Punu šaku sitno iseckanog spanaća ubacite u svoju omiljenu supu, sos od paradajza ili pilav, a sveže liske možete staviti u sendvič ili salatu!

Semenke suncokreta

Samo četvrtina šolje, odnosno tri velike kašike ovih ukusnih semenki podmiruju čak 90 % naših dnevnih potreba za vitaminom E! S obzirom na to da je tako mala količina semenki izuzetno bogata ovim vitaminom koji štiti od virusnih infekcija, trudite se da je rasporedite na čitav dan! Jutarnju porciju žitarica obogatite jednom kašikom, drugu kašiku sipajte u salatu za ručak, a treću pomešajte uveče sa šoljom jogurta.

Jagnjetina

Vrlo skromna porcija jagnjetine, otprilike koliko stane na dlan, podmiruje 50 % naših dnevnih potreba za selenom (izuzetno snažan antioksidant) i 38 % za cinkom (povećava otpornost organizma na infekcije). I ako je ovo meso zdravo, bitno je naglasiti da ne treba preterivati u količini jer je bogato zasićenim mastima. Jedan od boljih načina da jagnjetinu uvrstite u dnevni jelovnik jeste da je servirate uz prilog od smeđeg pirinča i barenog spanaća (odličan izvor nutrijenata koji podižu imunitet).

Crvena babura

Svi znamo da je paprika bogata vitaminom C, ali da li ste znali da jedna šolja ove namirnice podmiruje 91 % naših dnevnih potreba za ovim vitaminim? Istraživanja su pokazala da je crvena babura bogatija ovim vitaminom koji štiti organizam od nazeba čak i od pomorandže! Pored vitamina C, ovo povrće je bogato i vitaminom A, veoma važnim za jačanje imuniteta. Najjednostavniji način da ovu namirnicu uvrstite u jelovnik jeste da je koristite u salatama.

Pileća supa

Da je supa zdrava, to svi znamo. A na koji način pomaže u prevenciji gripa? Uobičajeni simptom gripa je sekret u nosu, grudima i grlu. Studija je pokazala da pileća supa rastvara taj sekret. Bujon i rezanci obezbeđuju ugljene hidrate koji održavaju nivo energije, a ukoliko joj dodate povrće, pojačaćete količinu nutrijenata koji podižu imunitet. Ipak, kad začinjavate supu, gledajte da koristite so koja ima manji procenat natrijuma jer je ovaj mineral najčešći "krivac" za pojavu brojnih zdravstvenih problema.

Krimini pečurke

Ove pečurake pripadaju porodici šampinjona i poznate su još i pod imenom "bebi portobelo". Jedna porcija ovog povrća podmiruje više od 50 % naših dnevnih potreba za selenom i 15 % za cinkom. Istraživači sa državnih univerziteta u Americi otkrili su da krimini pečurke igraju važnu ulogu u smanjenju zapaljenjskih procesa i jačanju imunog sistema. Dakle, prelistajte kuvar i bacite se na posao. Napravite umak od pelata i dinstanih pečuraka. Ako tome još dodate pastu od integralnog brašna, dobićete savršeno zdrav obrok koji će vas zaštiti od prehlade!

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.