Stil

Testom od 30 sekundi proverite da li vam je srce zdravo

Autor mondo.rs

Potrebno vam je samo pola minuta da biste proverili da li vaše srce dobro radi!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/ThitareeSarmkasat

Da biste imali zdrav i dug život, jako je važno da vodite računa o zdravlju srca. A pomoću testa od 30 sekundi možete da proverite da li vaš najvažniji ogran radi kako treba.

Za ovaj test vam je potrebna jedna malo veća plastična posuda – dovoljno velika da u nju mogu da vam stanu obe šake. U tu posudu sipajte što hladniju vodu, a nije loše ni da ubacite kockice leda, radi boljih rezultata.

Nakon toga, potopite šake u vodu i ostavite ih u vodi tačno 30 sekundi. To će vam pomoći da znate kako krv reaguje u kontaktu sa hladnoćom.

Ako su vam se vrhovi prstiju zacrveneli, to je dobra vest jer znači da su srce i cirkulacija krvi sasvim zdravi.

S druge strane, ako vam prsti poblede ili dobiju plave i ljubičaste tonove, moguće je da imate problem sa cirkulacijom. To se dešava zbog manjka kiseonika u crvenim krvnim zrncima ili zato što postoji problem u cirkulaciji krvi obogaćene kiseonikom kroz telo. U tom slučaju, trebalo bi da utoplite ili izmasirate prste i vidite da li će se stanje vratiti u normalu, a ako ne, idite kod lekara.

Takođe, ako se uz ljubičaste ili plave tonove na prstima jave i simptomi poput kratkog daha, groznice, glavobolja, bola u grudim, znojenja, tnjenja ruku, nogu, šaka, prstiju na rukama ili nogama, vrtoglavice ili gubitka svesti, obavezno se javite lekaru!

Tagovi