Stil

Jednostavan način da sprečite gomilanje viška kilograma tokom praznika

Autor mondo.rs

Ne morate čak ni da se trudite previše.

Izvor: Guliver/Getty Images, ebstock/iStockphoto

Četiri šolje kafe bez šećera dnevno mogle bi da vam pomognu da se ne ugojite tokom praznika, pokazalo je novo istraživanje.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Ilinoisu pokazala je da kofein smanjuje apsorpciju masti za 22 odsto, i gomilanje kilograma za 16 odsto.

Eksperimenti na miševima su pokazali da kofein ograničava gojenje .i stvaranje holesterola, uprkos tome što su malecni ispitanici hranjeni namrinicama bogatim mastima i šećerom.

Osnovu kalorijskog unosa tokom četiri nedelje činili su ugljeni hidrati (40-45 odsto), dok je unos proteina tokom trajanja eksperimenta bio oko 15 odsto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa.

Miševima je davan i čaj od biljke mate, koja se u Latinskoj Americi smatra stimulusom, zahvaljujući visokom udelu fitohemikalija, flavonoida i aminokiselina, koji po šoljici sadrži između 65 i 130 miligrama kofeina. Poređenja radi, šolja kafe ima između 30 i 300 miligrama kofeina, navodi se u studiji.

Životinjicama je davan i sintetički kofein, kao i ekstrakt kofeina dobijen iz kafe.

Ispostavilo se da, nezavisno od porekla kofeina, on smanjuje nagomilavanje lipida u masnim ćelijama za između 20 i 41 odsto.

Na kraju eksperimenta, ispostavilo se da se udeo telesnih masti kod miševa kojima je davan kofein značajno razlikuje od udela kod miševa iz kontrolne grupe koja nije dobijala kofein.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu The Journal of Function Foods, navodi se da se oba napitka (mate čaj i kafa) mogu smatrati saveznicima u borbi protiv gojaznosti.

Tagovi