Stil

Dan bez cigareta: Beba i duvanski dim ne idu zajedno!

Autor mondo.ba

31. januar obilježava se kao Dan bez cigareta. Tim povodom želimo da vas podsjetimo na nekoliko važnih činjenica u vezi duvanskog dima, trudnoće i beba.

pregnant woman stop smoking cigarette closeup
Izvor: Getty Images, Doucefleur/iStockphoto

Duvanski dim sadrži i do 4000 štetnih supstanci, među kojima se mogu naći teški metali, radioaktivni spojevi i mnogi drugi među kojima i dobro poznati nikotin. Ukoliko je trudnica pušač, nije samo ona izložena tim štetnim dejstvima nego i beba.

Izloženost tolikom broju otrova dovodi do raznih posljedica kako za majku tako i za dijete, naglašavaju ljekari iz bolnice Jelena.

Majke pušači teže iznose trudnoću, sklonije su krvarenju, vanmateričnoj trudnoći, oštećenju posteljice  i samom pobačaju,  odnosno sindromu iznenadne smrti novorođenčeta (eng. sudden infant death syndrome, SIDS).

Žene pušači imaju čak 40 odsto manje šanse da zatrudne. Rizik postoji čak i kada žena nije pušač, ali je izložena pasivnom pušenju. 

Beba dolazi u kontakt sa štetnim materija putem krvi svoje majke preko placente i pupčanika. Štetne materije smanjuju protok krvi i dovode bebu u stanje hronične hipoksije (manjka kiseonika u krvi), što prouzrokuje efekat kao da beba diše kroz slamku.

Ovaj proces dovodi do toga da se smanjuje kapacitet pluća kod beba i češće su respiratorne infekcije, usporen govor i umanjena sposobnost za učenje. Činjenica da su takva djeca 200-500 grama lakša od ostale djece je alarmantna, kao i to da je mlijeko majki izmijenjenog sadržaja i gorkog ukusa.

Za kraj napomenimo i to da, ukoliko prestanete da pušite, uštedjećete oko 1.400 KM u trudnoći, pa da je dobrobit od napuštanja cigareta i ekonomska i zdravstvena.