Stil

Obratite pažnju! Najčešći uzrok moždanog udara kod mladih je...

Autori mondo.rs Novosti

Čak i "bezazlene" aktivnosti poput joge mogu predstavljati rizik...

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Pornpak Khunatorn

Simptomi koji najvaljuju moždani udar uvek su isti, ali je uzrok koji dovodi do šloga različit. Klinička praksa je pokazala da je kod 20 odsto pacijenata razlog infarkta mozga ateroskleroza, kod 30 procenata tromb koji je do mozga stigao iz srca, među 20 odsto krvotok u glavi je stao usled zapušenja malih krvnih sudova, a kod pet procenata uzrok je u fizičkoj povredi krvnih sudova vrata i glave.

Preostalih 25 procenata odnosi se na one koji su se šlogirali usled kombinacije navedenih razloga, zbog nekih ređih stanja ili uzrok moždanog udara nije bilo moguće utvrditi.

Doktor Velibor Jolić, neurolog Specijalne bolnice "Sveti Sava" kaže da se od svih navedenih uzroka šloga najmanje pažnje obraćalo na one koji su nastali usled povrede krvnog suda vrata ili glave. 

"Moždani udar nastao usled povrede i raslojavanja zida krvnog suda vrata ili glave, najčešći je među mladim ljudima. Naročito u situacijama kada postoji preterivanje u nefiziološkim položajima vrata, kada postoje snažne trzajne povrede kao u saobraćaju, kod agresivnih borilačkih sportova, nedovoljno obučenih rekreativaca prilikom treninga, joge, ponavljanih egzibicija pri skakanju u bazen ili na bilo koji drugi način gde se ekstremno istežu krvni sudovi vrata. Usled povrede krvni sud u glavi ili vratu se ošteti udarom u obližnju kost. Na mestu udara on se raslojava, pravi se disekcija, i formira se tromb koji u daljem toku blokira krvotok u mozgu i uzrokuje ishemiju", izjavio je u intervjuu za "Novosti".

Kada dođe do povrede krvnog suda vrata ili glave da li je šlog momentalan ili do njega dolazi posle nekog vremena?

"Najpre dolazi do glavobolje dela glave i vrata gde se nalazi povređeni krvni sud. Može da se desi da se sa te strane privremeno suzi očni prorez i tek onda dolazi do moždanog udara, a vremenski okvir ide od nekoliko minuta, sati, nekoliko dana pa i nedelja kasnije. To bi, kada je moguće, trebalo iskoristi za eventualnu sumnju u disekciju i postavljanje dijagnoze."

Koji su to simptomi koji najvaljuju moždani udar?

"Najčešći simptom koji pacijenti zanemaruju je gubitak vida na jednom oku. Pacijent izgubi vid i to traje 15 munuta, pola sata, nekada i do sat vremena, kasnije se vrati. Obično kažu zamaglilo mi se na jednom oku i nisam mogao ništa da vidim. Neretko, oboleli ovo pripiše umoru, stresu, visokom pritisku... A, u stvari reč je o klasičnom neurološkom simptomu, zbog kojeg bi trebalo što pre na pregled kod neurologa. Jer, posle nekoliko dana ili nedelja može da nastupi pravi moždani udar. Isto važi ako se događaju "ispadi" u govoru, zaostajanje jednog ugla usana dok se priča ili smeje, nagli nastanak utrnulosti ili slabosti jedne strane tela... Sve to mogu biti prolazni ataci koji najavljuju teži šlog. U slučaju moždanog udara svi navedeni simptomi nisu prolazni već traju i to je znak za hitnu medicinsku pomoć."