Stil

Preporuke pedijatra: Evo kako da zaštitite dete i sebe od virusa

Autori mondo.rs YU Mama

Kako da se roditelji bore protiv aktuelnog virusa i koje konkretne mere bi trebalo da preduzmu, savetuje dr Biljana Uzelac, stručna saradnica sajta Yumama, koja već godinama živi i radi u Americi.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/dolgachov

Sigurni smo da se u ovim danima kada korona virus preti i napada sa svih strana, "izbombardovani" raznim savetima, preporukama. Sigurni smo i da perete ruke više nego ikada pre, da koristite sva moguća sredstva za dezinfekciju, ali nije zgoreg pročitati još neko mišljenje, još neki savet, pogotovo ako dolazi od stručnog lica.

Saradnica sajta yumama.com, dr Biljana Uzelac podelila je sa nama nekoliko konkretnih stvari koje bi trebalo da preduzmete da zaštitite i dete/decu i sebe od korona virusa, odnosno mogućnosti da se zarazite.

Evo njenih saveta:

1. Ne pipajte lice i perite što češće ruke sapunom - to je najvažnije. Prilikom pranja ruku, uvek pre birajte sapun jer alkohol isušuje kožu i ubija prirodne probiotike.

2. Unosite dodatne vitamine. Kako biste podigli imunitet i tako se zaštitili od aktuelnog virusa, potrebno je pojačati unos vitamina. Evo koji vitamini su neophodni i u kojim dnevnim dozama: Vitamin C 2-3 g na dan, deca 1g Cink 15 mg na dan Vitamin D 4000 ij (internacionalnih jedinica) na dan - odrasli, 2000 ij deca Vitamin A 1000-1500 ij na dan. (pročitajte i koje namirnice doktorka Uzelac preporučuje!).

3. Ne idite u kafiće, bioskope, teretane... Ovo se podrazumeva. Takođe, zaboravite i na sve bliske kontakte, na grljenje i ljubljenje.

4. Jedite zdravu hranu. Veoma je važno izbegavati šećer, testo i brzu hranu (koju uglavnom i jedemo kad je kriza), već bi trebalo u ishranu uneti što više povrća i voća.

5. Mislite pozitivno. Panika uništava imuni sistem, te smo onda podložniji virusu. Zato, razmišljajte pozitivno.

6. Probajte da ne pričate mnogo o virusu, kako se panika i stres ne bi preživljavali po sto puta. Puštajte relaksirajuću muziku, najbolje klasiku, kako bi podigli frekvencije koje su niže (negativnije) kada smo izloženi stresu. I čuvajte svoje stare - roditelje, bake, deke. Ne izlažite ih opasnosti, nemojte im dozvoljavati da idu u prodavnice, a kada ih posećujete ne idite direktno kod njih sa posla, iz prodavnice ili iz gradskog prevoza.

Još KORISNIH saveta potražite na sajtu yumama.rs!

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.