Stil

Slovenci testiraju maske napravljene uz pomoć 3D štampača

Autori mondo.rs Tanjug

Nestašica zaštitne opreme tokom epidemije virusa COVID-19 u Sloveniji dovela je do novih rešenja za taj problem, a jedno od njih su maske za lice izrađene pomoću 3D štampača.

Izvor: Tanjug/AP Photo/John Locher

Kako prenosi agenciija STA, trodimenzionalne zaštitne maske izradila je inicijativa "Zaštitimo Sloveniju" u saradnji sa Univerzitetom Primorskog regiona, bolnicom u Izoli i Tehnološkim parkom Ljubljana, a testiranje prvih prototipova u bolničkim uslovima već je u toku.

Slovenija se time priključila nekolicini drugih zemalja koje u ovu svrhu već koriste tehnologiju 3D štampanja.

Posebna prednost ovih maski je sto se mogu dezinfikovati i koristiti više puta a, osim za bolnice, inicijativa ima za cilj i promovisanje njihove izrade za kućnu upotrebu.

Međutim, iako tip filtera koji se u njih ugrađuje omogućava 99,99-procentnu zaštitu za korisnika, sama maska nije atestirana kao medicinska oprema ili oprema za ličnu zaštitu.

Takođe, određeni krugovi izrazili su rezerve u pogledu pouzdanosti procesa izrade i dezinfekcije ovakvih maski u kućnim uslovima, ističući diskutabilnost kvaliteta upotrebljenih materijala, odnosno njihove reakcije na temperature od 40 stepeni Celzijusa pa naviše, budući da korona virusi bivaju uništeni na temperaturama iznad 56 stepeni Celzijusa.