Stil

Koliko često i kako treba da perete platnene zaštitne maske

Autor mondo.rs

Da bi vam platnena maska pružala kakvu-takvu zaštitu od korona virusa, jako je važno da je redovno perete na način koji će vam osigurati da to što je nosite ima smisla. Evo šta treba da radite.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pandemija korona virusa i dalje traje, ako pratite preporuke, verovatno i vi nosite zaštitne maske u zatvorenim prostorima, kad idete u kupovinu recimo, ili do apoteke.

Ako koristite platnenu masku, jako je važno da je redovno perete, nova studija objavljena u stručnom časopisu Lancet pokazala je da virus može da bude prisutan na spoljašnjoj površini maske i do sedam dana.

"Nivo virusa koji je moguće detektovati i dalje je prisutan na spoljašnjem sloju maske, sedmog dana", navodi se u studiji.

Zato masku morate da perete redovno, a evo kako treba da je perete da bi sve to zajedno imalo smisla.

Maska od pamučnog platna donekle će smanjiti koncentraciju virusa ukoliko ste izloženi zarazi, i time umanjiti rizik od transmisije, ali maska može i da bude "rasadnik" virusa, piše "Hafington post".

Koliko često treba da perete masku?

Preporučuje se da je perete posle svakog korišćenja. Takođe, jako je važno da dok skidate masku lice ne dodirujete rukama, i da ruke dobro i temeljno operete nakon što skinete masku.

Stručnjaci savetuju da se jedna platnena maska ne nosi duže od 30 minuta, jer se nakon toga zaštita koju pruža smanjuje zbog vlaženja maske.

Koji je najbolji način da perete i sušite platnenu zaštitnu masku?

Deterdženti sa izbeljivačem su najbolji izbor, jer efikasnije ubijaju bacile nego blaži deterdženti.

Masku perite u mašini, na najvišoj temperaturi koju može da podnese materijal od kojeg je maska napravljena. Ukoliko je maska pamučna, slobodno je otkuvavajte redovno.