Stil

Tri jela koja možete da pripremite od barenih jaja

Autor Maja Gašić

Iskoristite ostatak uskršnjih jaja da napravite odlične specijalitete.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/ALLEKO

Uskrs je prošao, kuckali set se jajima, neka ste pojeli, a verovatno vam je poneko i ostalo...

Ukoliko niste sigurni kako da ih iskoristite, evo ideje! Ova tri savršena jela priprmaju se s barenim jajima.

1. Mleveno meso u testu

Sastojci:

Testo:

400 g glatkog brašna

so  

30 g svežeg kvasca

2-3 dl ulja

2 dl mleka

1 jaje

Fil:

2 kašike ulja

135 g crnog luka

300 g mešanog mlevenog mesa

100 ml mineralne vode

200 g paradajza

so

biber

1 kašičica mlevene crvene paprike

1 kašičica začina C

1 kriška hleba

6 jaja

25 g kiselih krastavčića

Priprema:

Fil: Na ulju propržiti iseckan luk. Dodati mleveno meso, 50 ml mineralne vode, iseckan paradajz i sve začine, pa dinstati na srednjoj vatri dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se ohladi. U posudu staviti iseckan hleb, 1 jaje i 1 belance, iseckane krastavčiće i ostatak mineralne vode. Ostaviti da se hleb natopi, pa izgnječiti u kompaktnu smesu. Dodati mleveno meso i promešati. Preostala cela jaja obariti i oljuštiti. Testo: Pripremiti kvasac da se digne. U brašno staviti kvasac i ostale sastojke (bez belanceta) i zamesiti testo. Ostaviti na toplom da se diže. Razvući na pravougaonik debljine 1 cm (visine kalupa za pečenje). Testo premazati belancetom, staviti fil, rasporediti cela jaja i uviti u rolat. Premazati preostalim žumancetom i peći na 200 stepeni C, otprilike 30-40 minuta.

2. Neobične palačinke

Sastojci:

125 g integralnog brašna 

75 g pšeničnog brašna 

1 kašičica soli 

½ praška za pecivo

2 jajeta 

225 ml mleka 

2 kašike maslinovog ulja

170 ml mineralne vode 

Fil:

2 praziluka 

1 šargrepa 

1 tikvica 

2 čena belog luka

25 ml belog vina

2 grančice sveže majčine dušice

1 veza peršunovog lista 

200 g rikote

so

biber

začin C

muskatni oraščić

12 tvrdo kuvanih jaja

Priprema:

Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Umutiti jaja sa malo soli, pa naizmenično dodavati mešavinu od brašna i mleko. Dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu, promešati i staviti u frižider na pola sata. Ispeći 8 debljih palačinki. Fil: Na malo maslinovog ulja propržiti iseckan praziluk, pa mu dodati narendanu šargarepu. Posoliti i kratko pržiti, pa dodati iseckanu tikvicu i usitnjen beli luk. Čim beli luk zamiriše, dodati vino, začin C i biber. Dadati iseckanu majčinu dušicu, pa dinstati dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati iseckan peršun, skloniti s vatre i ohladiti. Dodati rikotu i muskatni oraščić. Dobro pomešati. Filom premazati palačinke i na svaku staviti po tri polovine tvrdo kuvanih jaja (poprečno presečenih). Pažljivo urolati i služiti uz kašiku fila.

3. Šarena pita 

Sastojci:

Testo:

400 g brašna

1 ½ kašičica praška za pecivo 

200 g hladnog putera 

2 manja jajeta

60 ml mleka

Fil:

6 tvrdo kuvanih jaja

500 g šunke

150 g kiseliha krastavčića

230 g kačkavalja 

2 dl kisele pavlake

600 g čeri paradajza

Ostalo:

2 jajeta

malo mleka

Priprema:

U brašno pomešano sa praškom za pecivo dodati puter isečen na listiće, jaja i mleko. Umesiti glatko testo, oblikovati loptu, pa ga uviti u providnu foliju. Držati u frižideru pola sata, sat. Krastavčiće, kačkavalj i šunku iseći na kockice, dodati pavlaku i dobro izmešati. Testo podeliti na dva dela i razvući dve okrugle kore, veličine kalupa (prečnika 28 cm). Jednu koru položiti u kalup i izvući ivice. Naneti pola fila, pa rasporediti cela  tvrdo kuvana jaja (prethodno oljuštena). Naneti ostatak fila, pa poklopiti drugom korom i spojiti ivice. Premazati umućenim jajima sa malo mleka, pa peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, otprilike pola sata. Desetak minuta pred kraj pečenja, po vrhu pite rasporediti čeri paradajz.

Tagovi