Gurmani će se obradovati!

Jagnjetina podiže imunitet i štiti od virusa: Bogata cinkom i selenom

Autor mondo.rs

Otkako je počela epidemija korona virusa, svi stručnjaci upozoravaju na važnost unosa cinka i selena.

Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

Zadatak imunog sistema jeste da štiti telo od bakterija i virusnih infekcija koje izazivaju prehlade i grip. A da bi on pravilno funkcionisao, našem organizmu su potrebni vitamini A, C i E, kao i minerali cink i selenijum.

Najlakši način da ove nutrijente unesete u dovoljnoj količini u telo jeste da jedete namirnice koje su njima bogate.

Epidemija korona virusa ulazi u osmi mesec u Srbiji, a kako su naši stručnjaci više puta isticali, ključni nutrijenti koje treba uzimati u ovom periodu jesu cink i selen. Zašto?

Selen je izuzetno snažan antioksidant, a cink povećava otpornost organizma na infekcije.

Možda niste znali, ali meso nez kojeg se ne može zamisliti slavska trpeza u Srbiji obiluje ovim mineralima. Reč je o jagnjetini!

Vrlo skromna porcija jagnjetine, otprilike koliko stane na dlan, podmiruje 50 odsto naših dnevnih potreba za selenom i 38 odsto za cinkom. Iako je ovo meso zdravo, bitno je naglasiti da ne treba preterivati u količini jer je bogato zasićenim mastima. Jedan od boljih načina da jagnjetinu uvrstite u dnevni jelovnik jeste da je servirate uz prilog od smeđeg pirinča i barenog spanaća (odličan izvor nutrijenata koji podižu imunitet).