• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kućni red na Tunjicama: Šta vas čeka ako se nađete u zatvoru?

Osuđenici u Kazneno popravnom zavodu "Banjaluka" između ostalog imaju pravo na godišnji odmor, novčanu naknadu za rad, intimne posjete, vjerske obrede, posebnu ishranu za vrijeme posta i druga prava utvrđena kućnim redom ove ustanove.

 Izvor: Peter Macdiarmid/Getty Images Europe

Konkretno, kućnim redom KPZ „Banjaluka“ koji je stupio na snagu u junu ove godine reguliše se ponašanje kako osuđenika, tako i službenih lica zaposlenih u Zavodu.

„Zatvoreniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju do godinu dana, a koji je na radu u ustanovi proveo neprekidno najmanje šest mjeseci, obezbjeđuje se godišnji odmor u trajanju od jednog radnog dana za svaki navršeni mjesec rada“, istaknuto je u Kućnom redu ove ustanove.

Kako je navedeno, zatvorenik godišnji odmor, po pravilu, koristi u namjenskim prostorijama ustanove, a ustanova zatvoreniku omogućava da neiskorišćeni dio godišnjeg odmora iskoristi najdalje do kraja juna naredne kalendarske godine.

„U godišnji odmor uračunavaju se i subote, osim onih koje padaju u dane republičkih praznika i drugih dana kada se po zakonu ne radi. Zbog organizacije izvršenja kazne zatvora i kontinuiranog sprovođenja tretmana, godišnji odmor može se koristiti u dva dijela, ako to zahtijeva priroda posla koju zatvorenik obavlja i u zavisnosti od želje i potrebe zatvorenika, vodeći računa da period između dva godišnja odmora ne može biti kraći od dva mjeseca,“stoji u Kućnom redu.

Zatvoreniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju dužem od godinu dana, a koji je na radu u ustanovi proveo neprekidno 11 mjeseci, obezbjeđuje se godišnji odmor u trajanju od 18 radnih dana u toku godine.

Možda će vas zanimati

Kada su u pitanju novčane naknade, prema ovom dokumentu, zatvorenici koji rade u okviru privredne jedinice imaju pravo na naknadu za svoj rad, u skladu sa Zakonom.

Zatvorenik, kako je istaknuto, slobodno raspolaže novcem ostvarenim od naknade i nagrade za svoj rad, izuzev u slučajevima propisanim Zakonom, a osnovica za obračun mjesečne naknade za rad zatvorenika ne može biti manja od 20 odsto od najniže cijene rada u RS.

„Visina naknade za rad zatvorenika utvrđuje se prema vrsti posla, količini i kvalitetu rada, dužini radnog vremena i doprinosu u ostvarivanju produktivnosti i ekonomičnosti poslovanja“, stoji u Kućnom redu.

Takođe je i istaknuto, da zatvorenici mogu da zadovoljavaju svoje vjerske i duhovne potrebe i da učestvuju u vjerskim obredima ili skupovima organizovanim unutar ustanove, te da koriste vjersku literaturu, u skladu sa vjerskim propisima konfesije kojoj pripadaju.

Navedeno je i to da se zatvorenicima-vjernicima za vrijeme posta, omogućava ishrana po vjerskim propisima tog posta.

Osim ovog, po odobrenju direktora ustanove, zatvoreniku se, zavisno od klasifikaciono-stimulativne grupe u koju je raspoređen, može dozvoliti intimna posjeta bračnog ili vanbračnog druga.

„Prostorija za intimne posjete je prostrana, čista, osvijetljena, zagrijana prema potrebi, prozračna, sa odgo-varajućom sanitarnom prostorijom i uređajima, bračnim krevetom ili francuskim ležajem, čistom posteljinom, ručnicima i ima sto, dvije stolice, ormarić za odlaganje garderobe i istaknutim natpisima putem kojih korisni- ci tih prostorija mogu da se upoznaju sa informacijama o vremenu i uslovima odvijanja intimne posjete“, istaknuto je u dokumentu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE