Savjeti stručnjaka

Četiri stvari koje nutricionisti nikada ne jedu za večeru: Najgore su za zdravlje i kilažu, poremetiće vam i san!

Autor mondo.rs

Nutricionisti nikada uveče ne jedu ove uobičajene, popularne namirnice!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/AndreyPopov

Često savjeti nutricionista za zdravu ishranu nalažu da jedemo raznovrsno, povremeno, da ne pretjerujemo kako ne bismo opteretili stomak.

Nutricionisti otkrivaju šta su namirnice koje oni nikada ne jedu, i zašto bi trebalo i vi da ih izbjegavate, a pročitajte i šta nutricionisti nikada ne jedu za doručak!

Ove četiri vrste hrane naročito ne bi trebalo da ih jedete pred spavanje, jer će vam poremetiti i varenje i san!

Pržena hrana

Želudac vam neće biti zahvalan ako na njega pred spavanje "sručite" ogromnu količinu hrane pržene u ulju.

Teška, masna i slana hrana nisu saveznici zdravog načina života, dobrog varenja i sna.

Ako već volite prženu hranu i povremeno se njome počastite, uradite to najkasnije šest sati prije spavanja, kako biste sistemu za varenje dali vremena da se sa njom izbori.

Crveno meso

Pljeskavica, roštilj, šnicla? Zaboravite ih pred spavanje. Mnogima su omiljene, naročito ako se vraćaju iz noćnog provoda, ali za sistem za varenje biće kao da ste pojeli ciglu, kaže Natali Rico, autorka knjige "Pametan vodič kroz ishranu trkača".

Mesne prerađevine

Već znamo da nisu zdrave, i trebalo bi ih izbjegavati pred spavanje. Ako ne možete bez sendviča, neka on bude sa nemasnom šunkom ili pilećim prsima, izbjegavajte salame, suvi vrat ili pršutu, previše su slane i teške za varenje.

Tjestenina

Sigurno znate da ugljeni hidrati u prevelikoj količini nisu zdravi ni u koje doba dana. Večera bi trebalo da bude laganija i izbalansirana. Picu, tjesteninu ili previše peciva nemojte jesti nekoliko sati pred spavanje, navodi Ketrin Rajner, pedijatrijska nutricionistkinja.

Šta bi onda trebalo jesti za večeru?

Nutricionisti savjetuju da tanjir za večeru sadrži polovinu povrća, četvrtinu bjelančevina i četvrtinu ugljenih hidrata.

Možete iskombinovati omiljeno povrće, nemasni protein kao što su piletina ili riba, i zdrave ugljene hidrate kao što su cijela zrna ili krompir koji nije pržen u ulju.