Upozorenje!

Ovih sedam namirnica ispuštaju otrov kad se podgriju! Greška koju svi pravimo, a strahovito je opasna!

Autor Mondo/Espresso

Dobro obratite pažnju, postoji hrana koju nikako ne biste smjeli da podgrijavate!

Izvor: Guliver/Getty Images/serezniy

Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere, a kako su nas roditelji oduvijek učili da nikad ne bacamo hranu, ti obroci nam ostaju za sutra. Ipak, treba da znate da ne smijete sve namirnice da čuvate u frižideru i kasnije podgrijavate, jer mogu postati toksične!

Sljedećih 7 namirnica ni po koju cijenu ne treba podgrijavati!

Riža

Podgrijjana riža vas lako može otrovati! Ako je čuvate na sobnoj temperaturi, u njoj se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbjegli povraćanje ili dijareju, skuvanu rižu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi. Ovakva, bezbjedna je za upotrebu ako je odmah podgrijete i pojedete.

Krompir

Ako kuvani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete željeli da ga pojedete, možete ga podgrijati u mikrotalasnoj ili na ringli.

Luk, celer i cvekla

Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrijavate, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrijavate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrijete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

Jaja

Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smjeli da podgrijavate. Kako su bogata proteinima, podgrijavanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je podgrijavate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuvate, odnosno, da je grijete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbjednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.

Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuvanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masti. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

Pečurke

Proteini u pečurkama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijavaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suvom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.