Svaka domaćica ima svoj, najčešće od bake nasleđen recept.
Recepti za ajvar najčešće se prenose s kolena na koleno, a ako vam se čini da vaš nije baš tako ukusan kao mamin ili bakin, vrlo verovatno nešto radite pogrešno.
Iskusne domaćice kažu da je najčešća greška koju pravimo ta što žurimo. Za priopremu ajvara je potrebno vreme i nikako ga ne treba skraćivati!
Ne "požurujte" mešanje
Ujednačena, kremasta struktura ajvara je znak da je njegova najvažnija odlika, a ona se postiže dugotrajnim ravnomernim, pažljivim mešanjem mlevenih oceđenih sastojaka na ujerenoj vatri. Vrhunski ajvar nikada ne prašta površnost i aljkavost!.
Pecite paprike
Znalci se uglavnom slažu da je pečenje paprika mnogo bolje od svakog dinstanja ili kuvanja. Ukus koji se dobija pečenjem je vrlo teško zameniti bilo kojim drugim.
Ne smeju da izgore
Kora odnosno kožica paprika i patlidžana sme da pocrni, ali "meso" povrća ni slučajno.
Ne preskačite ljuštenje
Pečene paprike i pečeni patlidžani se obavezno ljušte. Nema izgovora!
Ne odstranjujete semenke
Semenke se takođe pažljivo odstranjuju, ali nemojte to činiti tako što ćete paprike ispirati, jer bi u protivno ceđenje istih bili dugotrajno. Učinite to kašikom i, naravno, naoružajte se strpljenjem.
Birate "loš" patlidžan
E sad, ima onih koji uopšte ne stavljaju patlidža u ajvar. Ako ga ipak koristite, onda birajte zdrave primerke, čvrste i sjajne kože jer će biti manje gorki. Otprilike, na 10 kg paprika biće vam potrebno 3 kg patlidžana.