ISTRAŽIVANJE

I to je moguće: Cijeli život POGREŠNO JEDEMO ČOKOLADU

Autor Tamara Veličković

Da li "znamo" kako se jede čokolada?

Izvor: Shutterstock/myartoym

Omiljena poslastica koju, kažu stručnjaci, konzumiramo na pogrešan način. To je dokazala jedna od studija u kojoj su otkrili da možda tokom čitavog života jedemo čokoladu onako kako ne treba. U anketi u kojoj je učestvovalo 78 ispitanika, većina je navela da čokoladu prije upotrebe stavlja u frižider. To je potpuno pogrešno, jer je optimalna temperatura na kojoj se čuva 18 stepeni Celzijusovih. Na toj temperaturi, ona daje svoj pravi i puni ukus.

Preporuka stručnjaka je da se uzima po kockica čokolade koja se topi u ustima, kao i da je nikako ne treba žvakati. Kada se čokolada otapa postepeno u ustima, tada svi receptori ukusa mogu da prepoznaju notu butera i pravog ukusa čokolade. Preporuka je da se konzumira u jutarnjim satima, između 9 i 11 sati.

"Čokolada je poslastica kompleksnog ukusa. Ako je jedemo u jutarnjim i prepodnevnim satima, ona čak može da bude i grickalica koje nam pomaže da nastavimo da radimo sa puno energije. Time skraćujemo glad do ručka", istakla je Natali Alibrandi, vođa tima naučnika koji se bave hranom i pićem sa sjedištem u Londonu i Holandiji.

Izvor: CandyBox Images/Shutterstock.com

Preporuka stručnjaka je da se čokolada uzima u malim količinama, kako bi se izbjeglo stimulisanje receptora. Korisno je kombinovati je i sa drugim namirnicama. Recimo, mliječna ili bijela čokolada lepo se kombinuje sa gorkim namirnicama. Studija koja je objavljena u časopisu "The Journal of Nutrition", sugeriše da konzumiranje čokolade može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.

Naučnici sa Harvarda istakli su da ispijanje dvije šoljice tople čokolade tokom dana može da održi naš mozak zdravijim i da kod starih ljudi može da poboljša pamćenje. Ona stimuliše protok krvi u pojedinim dijelovima mozga.

BONUS VIDEO:

(MONDO)

Tagovi