Neobično voće je sve popularnije, a svoje mjesto u ovoj grupi pronašla su dva hibrida.
Aprium je hibrid kajsije i šljive čiji genetski materijal čini 75 odsto kajsije i 25 odsto šljive. Pluot je sličniji šljivama i njegov genetski materijal je obrnut. Čini ga 75 odsto šljive i 25 odsto kajsije.
Plodovi Apriuma svojim izgledom podsjećaju na kajsiju, a ukus je mješavina obe roditeljske linije. Pored toga ima notu ukusa maline, narandže, blago kiselkastu. Težina im je od 50 do 80 g i prečnik do 6 cm. Kora je glatka sa slojem slabih dlačica, svijetlo narandžasta, na dijelovima rumena, a boja voćnog mesa je najčešće narandžasta, može biti i crvena.
Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina A i C, vlakana, proteina, minerala, posebno kalcijuma i željeza. Dozrijeva od kasnog proljeća i početkom ljeta, a može da se koristi u svježem stanju i za pripremu slatke zimnice.
Stablo može biti visoko od dva do pet metara. Odgovara im osunčana lokacija zaštićena od udara vjetra. Ne podnose stagnaciju vode i treba im dobro drenirano zemljište. Od devedesetih godina prošlog vijeka stvoreno je mnogo sorti koje dozrijevaju u različito vrijeme: Flavorella, Bella Sweet i Honey Gold. Prema načinu oprašivanja mogu biti samooplodne i stranooplodne.
Slatki Pluot
Hibrid Pluot ima manje plodove jajastog oblika i omjera od 2 do maksimalno 7 cm. Kora ploda je tanka, sjajna, glatka.
Različiti varijeteti mogu biti različito obojeni, jednobojni ili prošarani. Boja mesa varira pa tako može biti bijela , žuta, crvena, ljubičasta i narandžasta.
Odlikuju se aromom meda, slađi su u odnosu na šljive ili kajsiju, manji je sadržaj kiselina. Vrijeme dozrijevanja je od kasnog proljeća do kasnog ljeta.
(Agroklub/MONDO)