• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO VOĆE JE PROGLAŠENO NAJZDRAVIJIM NA SVIJETU! Iznenadićete se - najmanje kalorija i najviše vitamina!

Autor Dragana Božić

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkriva koje voće je najzdravije.

 Najzdravije voće na svijetu Izvor: Bojan Zivkovic/Shutterstock.com

Kada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio da je najzdravije povrće potočarka, mnogi su bili iznenađeni. Ova salata je dobila savršenih 100 od 100 poena, ostavljajući iza sebe kupus, blitvu, cveklu i spanać. Kada je riječ o voću, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je najzdraviji paradajz. Govoreći iz perspektive botanike, paradajz se smatra voćem, a na spisku se rangira iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidanata, za koje se zna da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres i povećavaju rizik od nastanka bolesti. Šta paradajz čini toliko zdravim? Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, kategorizacija voća i povrća zasniva se na količini od 17 hranljivih sastojaka u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji paradajzu daje crvenu boju. "Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tijela, smanjujući rizik od nastanka opasnih bolesti", kaže dijetetičar Šeri Berger, pozivajući se na studiju objavljenu 2021. godine u časopisu "Food Chemistry".

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete da povećate kombinovanjem paradajza sa zdravim mastima, poput maslinovog ulja. Nedostatak kalijuma u našoj ishrani uzrokuje visok krvni pritisak. Takođe, na to može da utiče i višak natrijuma, jer kalijum izbacuje natrijum iz tijela. Paradajz pruža dovoljno kalijuma i snižava krvni pritisak.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop