• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moćne kajsije: Štite jetru, poboljšavaju zdravlje crijeva, čuvaju vid...

Autor Dragana Božić

Počinje sezona kajsija, evo zašto bi trebalo da jedete ovu moćnu voćku!

 Zašto treba jesti kajsije Izvor: Marija Stepanovic/Shutterstock.com

Ljeto je, sezona kada nam stiže razno voće, a među njima i kajsije. Ove voćke su veoma bogate nutritivnim sastojcima, sjajno djeluju na zdravlje. Sadrže veoma malo kalorija, dok su istovremeno pune vitamina i minerala, a plus je što su dobar izvor betakarotena, luteina i zeaksantaina, što su sve moćni antioksidanti koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.

Najbolje je da ih jedete neoljuštene – dobro oprane, naravno – jer se u kori nalazi dobar dio vlakana i nutrijenata.

Kajsije sadrže vitamine A, C i E, kao i flavonoide, grupu antioksidanata koji štite od bolesti, uključujući dijabetes i srčane bolesti.

Evo kako još ovo voće utiče na vaše zdravlje.

Poboljšava zdravlje očiju

Kajsije sadrže dosta sastojaka koji su važni za zdravlje očiju, uključujuići vitamine A i E. Vitamin A ima ključnu ulogu u sprečavanju noćnog sljepila, poremećaja koji se javlja usljed nedostatka svjetlosnih pigmenata u oku, dok vitamin E štiti od štete koju nanose slobodni radikali.

Bolje zdravlje kože

Uživanje u kajsijama će se dobro odraziti i na vašu kožu. Najčešća oštećenja na koži i bore nastaju usljed izloženosti suncu, zagađenju i duvanskom dimu, a ishrana bogata antioksidantima, kojih ima puno u kajsijama, pomažu u ublažavanju tih oštećenja.

Vitamin C, recimo, štiti od UV oštećenja i zagađenja iz okoline tako što neutralizuju slobodne radikale, a takođe podstiče i proizvodnju kolagena, koji je važan za elastičnost i čvrstinu kože.

Poboljšava zdravlje crijeva

Kajsije sadrže dosta vlakana, i rastvorljivih i nerastvorljivih. Rastvorljiva vlakna su jako važna za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi i holesterola, a takođe i hrane dobre bakterije u crijevima.

Visok sadržaj kalijuma

Ovo voće je bogato kalijumom, mineralom koji djeluje kao elektrolit. U vašem tijelu, odgovoran je za slanje nervnih signala i regulaciju mišićnih kontrakcija. Adekvatan unos kajsija može da spriječi nadutost i pomaže u održanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

S tim u vezi, jedna analiza 33 studije je pokazala da ishrana bogata kalijumom znatno smanjuje nivo krvnog pritiska i za 24 odsto smanjuje rizik od moždanog udara. Međutim, upravo zbog toga što snižava pritisak se ovo voće ne preporučuje kardiovaskularnim ili bubrežnih bolesnicima - barem ne bez konsultacija sa ljekarom. 

Štite jetru

Neka istraživanja su pokazala da kajsije štite jetru od oksidativnog stresa. Istine radi, studije su sprovedene na laboratorijskim miševima, a ispostavilo se da su oni kojima su davane kajsije imali niži nivo enzima jetre i niže markere zapaljenje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop