ISHRANA

Student medicine pojeo 720 jaja za mjesec dana: "Vjerovali smo u laž, rezultat je potpuno suprotan"

Autor Dušan Volaš

Nik Norvic, student medicine s Harvarda, odlučio je da sprovede eksperiment - pojeo je 720 jaja za mjesec dana.

Izvor: YouTube/Nick Norwitz

"Da li smijem da jedem jaja ako imam problema sa holesterolom?", pitanje je koje godinama izaziva dilemu. Brojnih je stručnjaka koji ističu da bi trebalo ograničiti njihovu konzumaciju, ali isto toliko i onih koji tvrde da je dokazano da ne utiču na porast holesterola u krvi. Nik Norvic, student medicine s Harvarda, odlučio je da sprovede eksperiment.

Kako bi testirao kako velika količina jaja utiče na njegov holesterol, pojeo je 720 jaja za samo mjesec dana. Na kraju eksperimenta, došao je do rezultata koji otvara vrata novim diskusijama o ishrani i njenom uticaju na zdravlje i naglašava potrebu za dodatnim istraživanjima ove oblasti.

Nik je u snimku na svom Jutjub kanalu otkrio da mu je nivo holesterola opao za skoro 20 odsto, što je bilo potpuno suprotno očekivanjima, piše New York Post. Nik je svakodnevno jeo 24 jaja, što je značilo da je unosio više od 133.200 miligrama holesterola. Nivoi LDL holesterola su se u prvoj sedmici smanjili za 2 odsto, a u posljednje dvije nedjelje su pali za dodatnih 18 odsto.

Poslušajte sve detalje:

Nik Norvic
Izvor: YouTube/Nick Norwitz

BONUS VIDEO: