• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ovo su iznenađujući rezultati": Naučnici testirali kako med utiče na holesterol

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Istraživanje je pokazalo kako med utiče na šećer u krvi i holesterol, a naučnici su istakli da su iznenađeni rezultatima.

 Kako med utiče na šećer u krvi Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Zovu ga tečnim zlatom. Izvanredne osobine meda koriste se u medicini od davnina, a to je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog kojeg je sprovedeno istraživanje. Naučnici su željeli da saznaju kako med utiče na nivo šećera u krvi i koliko je meda dovoljno. Rezultati su objavljeni u naučnom magazinu Nutrition Reviews, a prema riječima stručnjaka, prilično su iznenađujući.

U studiji, koja je trajala dva mjeseca, učestvovalo je 1.110 ljudi. Svi su uzimali dvije pune kašičice meda dnevno, a rezultati su pokazali da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi, kao i da ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca. Osim toga, primijećeno je da je sirovi med pružio više koristi, dok prerađeni nije bio toliko efikasan.

"Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 odsto šećera. Ipak, med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i rijetkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje. Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinjenja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite ćelije od oksidativnog stresa", rekla je dijetetičarka Ketrin Hervasio za Nutrition Reviews.

Stručnjaci su donijeli zaključak da je jedna do dvije kašike sirovog meda dnevno dovoljna količina koja može da obezbijedi hranljive materije. Pored antioksidanata korisnih za zdravlje (što je med tamnije boje, to je više antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala ) i baktericidnih supstanci, pčelinji proizvod sadrži i kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i folnu kiselinu.

BONUS VIDEO: Kako prepoznati pravi med?

Pogledajte

00:15
Kako prepoznati pavi med
Izvor: TikTok/deja_vida_
Izvor: TikTok/deja_vida_

(MONDO/T.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop