Savjeti

Prva pomoć za nadutost: Evo šta da radite kada vas boli stomak

Autor Dragana Božić

Fitnes instruktorka otkrila je vježbe koje za par minuta pomažu da smanjite nadutost i gasove u stomaku. Pogledajte!

Izvor: Shutterstock

Sisi Nansera, joga instruktorka, na svom TikTok profilu redovno dijeli snimke na kojima pokazuje različite tehnike vježbanja koje pomažu u smanjenju različitih tegoba i bolova.

Na nekim od tih snimaka Nansera pokazuje vježbe koje smanjuju osjećaj nadutosti i gasova u stomaku. U prvom videu ona je sjela na pod i sklupčala se u fetus položaj, samo na koljenima, dok je dlanove stavila na butine. Prije nego što je zauzela taj položaj ona je duboko udahnula.

''Dok ste u ovoj pozi ravnomjerno i lagano udahnite i izdahnite vazduh više puta. Na taj način brže ćete da izbacite višak gasova iz organizma'', savetovala je ona.

Uslijedili su brojni komentari, a jedan od pratilaca je napisao kako mu je ovo pomoglo da se oslobodi gasova.

''Nevjerovatno, koliko ovo zapravo djeluje'', glasio  je jedan od komentara.

Joga instruktorka je zatim na drugom snimku objavila još jedan način koji djelotvorno smanjuje nadutost. Ona je legla leđima na pod i podigla noge uvis, savijajući ih pod uglom od 90 stepeni.

''Dok ovako ležite zatvorite oči i fokusirajte se na disanje'. Na ovaj način, aktivira se parasimpatičko stanje - poznato kao stanje odmaranja i varenja. Kako biste ostvarili rezultate, najbolje je da se ovoj pozi zadržite između jednog i pet minuta'', savjetovala je ona.

(MONDO)

Tagovi