Užasno su štetne!

Jedemo ih svakog dana: Pet namirnica koje su katastrofa za pritisak

Autor Dragana Božić

Pet namirnica koje podižu krvni pritisak!

Izvor: Shutterstock/Syda Productions

Imate problema sa kontrolom krvnog pritiska i ne znate gdje griješite? Po riječima ljekara, ako je vrijeme stabilno i meteorolozi ne najavljuju drastične smjene temperatura, onda ste sami "krivi" za ovaj problem.

Nepravilna ishrana i pretjerivanje u hrani koja može da izazove pogoršanje stanja hipertoničara su najčešći uzroci skoka pritiska. Dodatnim faktori koji pogoršavaju situaciju su stres i dobar dio dana proveden u sjedećem položaju...

Koju hranu treba da izbjegavaju osobe koje imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom?

Po riječima ljekara, pet namirica su glavni krivci za ovaj problem, a evo i o kojima je riječ...

1. Kiseli krastavci i ostala zimnica

Višak soli u ovoj hrani će sigurno dovesti do toga da tijelo zadrži više vode kako bi izbacilo natrijum. U međuvremenu, višak tečnosti uvijek podiže krvni pritisak i time povećava opterećenje srca i krvnih sudova.

2. Konzervisana hrana

Ovo je inače hrana koju mnogi vole i gotovo svakodnevno jedu. Međutim, ono što malo ko zna jeste da su teglice ove hrane "smrt" za zdravlje. U njima se nalazi unutrašnji sloj BPA (Bisfenol - A) - štetne hemikalije koja izaziva hipertenziju.

3. Pica

Nažalost, skoro svi sastojci iz najomiljenije brze hrane sasvim sigurno dovode do povećanja krvnog pritiska. Na primjer, ljuti sos, biber, kobasica, majonez, itd. Pored toga, u pici ima dosta soli: u većini vrsta ovog specijaliteta, samo jedna kriška sadrži više od polovine dnevne potrebe za solju.

4. Crveno meso

Naučnici odavno znaju da česta konzumacija crvenog mesa može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i visok krvni pritisak, a povećava i rizik od maligniteta. Međutim, doktori kažu da ne treba zauvijek da se odreknete ove namirnice, dovoljno je da poštujete pravilo da je ne jedete više od 2-3 puta nedjeljno.

5. Slatkiši

Šećer je još štetniji po zdravlje od soli. Zapravo, za hipertenzivne pacijente opasni su ne samo kolači i peciva, već i slatka pića - kompoti, sokovi... Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera dovodi do gojenja i skokova krvnog pritiska.

MONDO