Zdrava i funkcionalna creva garantuju dobro zdravlje, a nutricionista otkriva šta treba da primjenimo.
Istraživanja pokazuju da disbalans crijevne mikroflore može da utiče na razvoj različitih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i slabljenje imuniteta.
Postoji nekoliko pravila koja pomažu da održite crijeva zdravim, a to podrazumijeva dobro varenje. Nutricionistkinja Branka Mirković dala je šest ključnih savjeta:
- Hrana i namirnice ne treba da budu ni vrući, a ni previše hladni
- Izbjegavati jako začinjenu hranu, industrijski obrađenu sa mnogo konzervansa, emulgatora, aditiva, industriskih boja, aroma
- Probleme sa varenjem pravi brza hrana, namirnice pržene u dubokoj masnoći
- Unos veće količine hrane posebno različitih vrsta namirnica može proizvesti probleme sa varenjem hrane
- Bitno je biti umjeren, treba jesti proizvode od integralnih žitarica, povrće, voće
- Obratiti pažnju na namirnice koje mogu da izazovu nadimanje kao pasulj, kupus, mahunarke, povrće ili voće sa jakom opnom ili sjemenkama
Osim toga, Branka ukazuje da ne izbjegavate da jedete neke namirnice. Prema njenim riječima, primjenite jednostavan metod prilagođavanja pripreme hrane kako biste izbjegli neprijatnosti.
- Ako vam smeta krastavac, probajte da odstranite sjemenke jer su uglavnom one problem
- Paprika može da ima debelu opnu koja se teško vari, skinite je i odstranite sjemenke
- Mnogima smetaju sjemenke i kora od paradajza, poparite paradajz, naglo ga ohladite i izbacite sjemenke
- Ako teško varite voće zbog kore, ogulite ga ili izblendirajte
- Pečurke i orašasti plodovi se dugo vare i mogu da izazovu probleme, možete jesti razne putere od orašastih plodova, puter od oraha, badema, lješnika
- Ako vam smeta crni luk, posle sjeckanja posolite i ostavite malo da odstoji, isperite i pripremite salatu
- Bijeli luk je zdrav, ali ako vam smeta, ispecite ga u rerni u kori ili svježem odstranite srednji dio, uzivaćete u ukusu, a nećete imati probleme sa varenjem
(MONDO/Informer)