• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove namirnice izazivaju čir na želucu

Autor Maja Gašić

Saznajte koje namirnice izazivaju čir...

 Namirnice koje povećavaju rizik čira ne žulucu Izvor: UfaBizPhoto/Shutterstock.com

Čirevi na želucu predstavljaju i te kako bolne rane koje se javljaju na želudačnoj sluznici. Nastaju najčešće kad dođe do oštećenja mukusa koji štiti sluznicu ovog organa od prevelike kiselosti želudačnog soka. Kada dođe do njegovog stanjivanja ili propadanja, sokovi za varenje uništavaju sluznicu želuca.

Stručnjak za ishranu Ksenija Černaja otkrila je koja hrana u velikoj mjeri povećava rizik od pojave čira. Po riječima nutricioniste, bolest se najčešće liječi lijekovima, a samo mali broj ljudi obraća pažnju na ishranu.

"Iritaciju sluzokože izazivaju alkohol i šećer, pa je najbolje da ih izbacite iz ishrane, ili makar konzumiranje svedete naminimum", otkriva.

Takođe, ako imate problema sa želucem, preporuka stručnjaka je da se odreknete paradajza, patlidžana i paprike. Činjenica je da njihova kora i sjemenke sadrže supstance koje iritiraju sluzokožu.

Uz hranu, lijekovi - uključujući oralne kontraceptive, inhibitore protonske pumpe i nesteroidne antiinflamatorne lijekove, takođe mogu negativno da utiču na funkcionisanje želuca. U zdravom stomaku, poseban film štiti zidove, ali pod uticajem helikobaktera, a sa smanjenjem nivoa hlorovodonične kiseline, sluznica želuca je podložnija oštećenjima.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop