Nutricionistkinja Branka Mirković otkriva da je kiseli kupus pravi eliksir zdravlja i saveznik u borbi za vitku liniju.
Kiseli kupus se odavno koristi i kao namirnica i kao prirodan lijek, a neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela. Sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine. Osim toga, kiseli kupus pomaže svima onima koji žele da se oslobode viška kilograma.
Kiseli kupus na 100 grama ima samo 24 kalorije, a nutricionistkinja Branka Mirković objasnila je zbog čega treba što češće da ga jedemo. Odličan je za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju, odnosno preddijabetes - poremećaj koji karakterišu povišene koncentracije glukoze i insulina, hormona pankreasa koji omogućava da šećer uđe u ćelije i nahrani ih.
"Zima je sezona kiselog kupusa, sarme, podvarka, pa kiseli kupus sa dimljenim mesom, razne pite od kiselog kupusa… Svi vole i raduju se obrocima sa kiselim kupusom. Da li je samo pitanje ukusa ili je on zaista zdrav kako se misli, ali je sigurno sastavni dio zimske ishrane. Treba bolje da upoznamo kiseli kupus i tako ćemo ga još više cijeniti", objašnjava Branka za Informer.
Kupus ima samo 24 kalorije i 93 odsto vode - malo kalorija, a bogate biološke vrijednosti. Masti ne sadrži, ali bogat je vlaknima, vitaminom C i to 42 mg na 100 g, beta karotenom, kalijumom, gvozđem, sumporom i bakrom. Manja količina soli omogućava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu. Bogat je vitaminima B grupe, K i folatima.
"Dokazano je da štiti i liječi debelo crijevo od upala i čir na želucu. Bogat je celulozom i pomaže varenju, zaceljuje ranice, a odlično preventivno pomaže kod kašlja i prehlada. Stručnjaci savjetuju da je efikasan u prevenciji karcinoma", rekla je Branka.
Fitohemikalije, vitamini i minerali djeluju da se održi dobro zdravlje. Odličan je za smanjenje i održavanje tjelesne težine. Sadrži tartronske kiseline koje usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata i šećera u masnoću. Zato se preporučuje i dijabetičarima, kao i osobama sa tegobama insulinske rezistencije. Odličan je laksativ, smanjuje upale u telu, ali u biljnoj medicini ima široku primjenu, pa se listovi kupusa stavljaju na kožu na upaljena mjesta na telu, koljena, stopala, dojke…
"Preporučuje se i za reumatične promjene, kod pneumonije, u biljnoj medicini se tretiraju i bradavice. Kiseli kupus se koristi u cijelom svetu. Rusija ima najviši nivo potrošnje po glavi stanovnika, a odmah iza su Kina i Indija. U Poljskoj, Nemačkoj i Austirji jedna je od glavnih zimskih namirnica", rekla je nutricionistkinja.
(MONDO/Informer)