Ukoliko želite da se otarasite gljivičnih infekcija u organizmu, evo koju hranu bi trebalo da jedete, a koju da izbjegavate!
Osim gljivičnih infekcija na koži ili najčešće na stopalima, isto tako one mogu da se pojave i u samom organizmu - u ustima, crijevima, ali i vaginalno. Razlozi su brojni, počevši od ishrane, preko učestalih korišćenja antibiotika, pa sve do problema sa imunitetom.
O tome da li gljivične infekcije, tačnije povišeno prisustvo kadndide u organizmu, može da se umanji ili otkloni pravilnom ishranom, u emisiji "Ordinacija" na RTS-u govorila je profesorka i doktorka Veroslava Stanković.
"Za razliku od virusnih i bakterijskih infekcija, kandida je ranije bila dosta rijetka. Međutim, danas se sve češće i češće javlja, prvenstveno zbog nepravilne ishrane, stresa koji dovodi do pada imuniteta, kao i primene antibiotika, neupotrebe probitika uz antibiotsku terapiju, kao i primene kotraceptiva kod žena i steroida", objasnila je profesorka Stanković.
Kako je i sama doktorka napomenula nekontrolisani ili neotkriveni dijabetes, kao i intolerancija na gluten mogu da dovode do oštećenja crijeva, što direktno dovodi do pojave gljivica. U emisiji, doktorka je napomenula i spisak namirnica koje bi trebalo da izbjegavate:
- namirnice koje sadrže dosta skroba - krompir i pirinač
- voće koje sadrži dosta šećera - banana, grožđe, šljiva
- žitarice koje sadrže gluten
- suhomesnate proizvode
- prerađene masnoće i ulja
- mliječne proizvode koji sadrže laktozu - slatko mleko, mladi sir
- proste šećere i veštačke zaslađivače
- neke orašaste plodove - kikiriki i pistaći
- kafu, alkohol i zaslađena pića
Međutim, koje mliječne proizvode možemo da koristimo?
"Sve fermentisani mliječni proizvodi koji sadrže bakterije odn. laktobacilu, kao štu su kefir, jogurt, kiselo mlijeko... Kefir sadrži dodatnu dobru gljivicu koja sprečava razvoj kandide. Slatko mlijeko koje se inače ne preporučuje u svakodnevnoj ishrani starijima od 18 godina treba izbaciti iz ishrane pogotovo ako je prisutna kandida u organizmu", savjetovala je doktorka Stanković i dodala da bi takođe trebalo da izbjegavamo i mlade sireve jer sadrže laktozu, za razliku od starijih do kojih je došlo do vrenja.
Ali koje namirnice je poželjno da koristimo kod gljivičnih infekcija:
- povrće bez skroba - sirovi brokoli, kupus, kelj, karfiol (imaju i antikancerogena dejstva)
- voće sa malim procentom šećera
- nemasan mesa, jaja i ribu
- zdrave masnoće - maslinovo ulje, avokado, laneno ulje i seme
- fermentisane proizvode
- žitarice bez glutena
- orašaste plodove
- prirodne zaslađivače bez šećera - stevija, ksilitol, eritritol i med
- neke mliječne proizvode
Takođe, postoje i neka prirodna rješenja koja su odlična u borbi sa kandidom, poput:
- sode bikarbone
- bijelog luka
- jabukovog sirćeta
- kantariona -čaj koji ima umirujuća dejstva
- žalfije
- kore hrasta - čaj
- eteričnih ulja - ruzmarin, limun, žalfija, karanfilić
- ulja divljeg origana
Kantarion se ne preporučuje tokom ljeta jer može da izazove alergijsku reakciju na koži, dok žalfiju bi trebalo da izbjegavaju trudnice i djeca. Karafilić je odličan u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica, dok je ulje divljeg origana čaroban lek i ima brojne benefite, ali pažljivo, jer je veoma lako i može da izritira sluzokožu.
(MONDO)