Prirodna medicina

Kardiolog otkrio koje namirnice najviše pomažu kod visokog pritiska

Autor Maja Gašić

Kardiolog je otkrio koja hrana je najbolja za visok pritisak, ali koje namirnice bi oni sa hipertenzijom trebalo da izbjegavaju.

Izvor: Youtube / RegisteredNurseRN

Ako imate problema sa hipertenzijom, ljekari savjetuju da unesete izmjene u ishranu, a za početak da smanjite količinu bijelog hleba, tjestenine i pirinča.

Visok krvni pritisak je jedna od najčešćih bolesti na svijetu. Hipertenzija dodatno opterećuje organe i može da dovede do srčanog, moždanog udara, bolesti bubrega...

Jedan od načina da ovo opasno stanje držite pod kontrolom je ishrana. Poznato je da masna, kalorična hrana podiže pritisak, a jedan od glavnih uzroka hipertenzije je visok unos soli. Ljekari i nutricionisti ističu da zdrava, dobro izbalansirana ishrana i te kako može da pomogne da se normalizuje visok pritisak.

A kako postoje namirnice koje ga podižu, tako postoje i one koje pomažu da se pritisak reguliše.Britanski kardiolog, dr Brajan savetovao je svima koji muče muku sa hipertenzijom da jedu masnu ribu i povrće dva puta nedjeljno.

Njegova preporuka za hipertoničare je da pređu na jelovnik bogat voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, savjetovao je i da se smanji unos tjestenine od bijelog brašna, "običnog" pirinča, kao i bijelog hleba.

Nutrijent koji je veoma bitan kod problema sa hipertenzijom je kalijum. Istraživanja pokazuju da povećana količina ovog minerala u ishrani može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska, ali i popravi stanje kod oboljelih od hipertenzije. Kalijum pomaže da se ukloni višak soli iz tijela, a samim tim i reguliše pritisak. Nalazi se u paradajzu, lososu, slatkom krompiru, bijelom pasulju i bananama. Ove namirnice takođe treba da budu uključene u vašu ishranu ako patite od hipertenzije.

(MONDO)